Tužilaštvo Tuzlanskog kantona

Bračni par osumnjičen za zelenaštvo, u pretresu pronađeno 200.000 KM

  • Извор: АТВ
  • 30.01.2023. 13:27

Opštinski sud u Gradačcu odredio je jednomjesečni pritvor bračnom paru iz Mionice kod Gradačca, Samiru (48) i Aidi (42) Omić ubog sumnej da su se bavili zelenaštvom, čime su nelegalno zaradili oko 200.000 KM.

Kako se navodi iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić u periodu od aprila  2019. do januara 2023. godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi,  pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice. Novac su pozajmljivali bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 ossto na mjesečnom nivou.

Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata. Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali  ugovore o zajmovima na velike  novčane iznose,  znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

“Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda  policijski službenici SIPA su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjiečni, te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM”, saopšteno je iz Tužilaštva TK.

Takođe, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil BMW 520D, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja.

Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage.

Istraga u ovom predmetu  će se nastaviti u narednom periodu.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)