UIO BiH

Carinici oduzeli skoro četiri miliona maraka robe u BiH: Šta se švercovalo preko granica?

  • Извор: АТВ
  • 24.07.2022. 19:20

Carinici su ove godine imali pune ruke posla. Preko graničnih prelaza BiH nema šta se nije švercovalo. Od skoro miliona maraka raznog tekstila, do oko stotinu hiljada maraka obuće.

Prevozila se i bijela tehnika, satovi, auto dijelovi, zlato, pa i lepeze u vrijednosti više stotina maraka. Već u prvoj polovini godine, zapolijenjeo je preko sedamsto  hiljada maraka cigareta i duhana.

Cigarete i duhan i dalje su broj jedan kada je šverc u pitanju. Od 2013. godine do danas, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zaplijenjeno je više stotina paklica cigareta u vrijednosti više miliona maraka. 

Zaplijenjena roba privremeno je oduzeta. Šta će sa njom biti, odlučuju nadleženi sudovi. Kad je riječ o robi sa rokom trajnja, najčešće se odmah prodaje. U ovoj godini oduzeto je prehrambenih proizvoda u vrijednosti od skoro 18.000 maraka. Sav novac od prodaje ide u budžet BiH. 

 “Ukoliko se pred nadležnim sudom utvrdi da je taj carinski prekršaj stvarno urađen, najčešće se donosi odluka da se ta roba oduzima. Najčešće se donosi odluka da se ta roba prodaje. A uprava za Indirektno oporezivanje tada organizuje aukcije, dikretne prodaje gdje je jasno naznačeno ko sve može da sudjeluje”, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BIH.

Sva oduzeta roba nalazi se u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje. Od početka godine do juna mjeseca, oduzeto je blizu  četiri miliona maraka robe. U centralnom skladištu Uprave za indirektno oporezivanje, mogu se naći igračke, poker aparati, jastuci i tepisi.


Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.