Sanski Most

Čopor pasa lutalica izujedao dječaka, spasila ga prolaznica

  • Извор: Независне
  • 14.12.2021. 13:46

Čopor pasa lutalica napao je 11-godišnjeg dječaka u Prvomajskoj ulici u Sanskom Mostu dok se vraćao iz škole, a mališan je tom prilikom zadobio ozbiljne povrede zbog kojih je zbrinut najprije na hirurgiji, a potom na pedijatrijskom odjelu Opšte bolnice u Sanskom Mostu.

Kako je za Nezavisne rekao Mirza Seferović, dječakov otac, povrede bi bilo mnogo veće da se na licu mjesta nije zadesila slučajna prolaznica, koja je nekako uspjela odbraniti mališana kojeg su psi oborili na ulicu.

"Naglašavam da ću pokrenuti pravnu borbu i tužiti koga treba da se tuži kako bi se ovome jednom stalo u kraj. Postoje informacije da je ovakvih slučajeva mnogo više, ali ne izlaze u javnost jer je ljude strah od reakcije. Želim da se zaštite građani, a posebno djeca i da se već jednom stane u kraj ovome problemu", istakao je Seferović.

Inače, na ulicama Sanskog Mosta u ovim hladnim danima primjetan je veliki broj pasa lutalica, a građani se sve češće žale na njihovu agresivnost. Već dugi niz godina ne postoji adekvatno rješenje za ovaj komunalni problem, a sva dosadašnja su bila kratkotoročna i nedovoljno efikasna.

U Javnom komunalnom preduzeću "Sana" kažu kako pse s ulica svakodnevno uklanjaju, ali da nema odgovarajuće lokacije gdje bi se oni mogli smjestiti.

Tehnički direktor ovog preduzeća, Faruk Alagić, ističe kako je njihov zadatak da ih izmjeste iz gradskog područja, a to čine tako što ih odvoze i ostavljaju na lokalitetu gradske deponije, ali se potom najveći broj njih ponovo vraća na gradske ulice.

"Prema pravilima, mi bismo pse trebali predavati Veterinarskoj stanici, kako bi se obavila njihova sterilizacija, ali to u poslednje vrijeme ne fukcioniše jer niko ne plaća te aktivnosti. U međuvremenu, njihov broj se neprestano povećava, zbog prirodne reprodukcije, ali i zbog toga što se psi dovoze iz drugih opštine i tu ostavljaju", kazao je Alagić.

Inače, u ovome gradu postoje dva azila za napuštene životinje, ali su oba u privatnom vlasništvu. Tamo su rekli kako su njihovi kapaciteti u potpunosti popunjeni i da nisu u mogućnosti da primaju nove životinje, te ističu kako s lokalnim vlastima nemaju nikakav sporazum o zbrinjavanju napuštenih pasa.

U prošlosti se problem s psima lutalicama u Sanskom Mostu rješavao angažiranjem članova lovačkog društva i njihovim odstrijelom, ali je takva praksa zabranjena prije više godina kada je BiH usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

U nadležnim opštinksim službama priznaju kako bi jedino efikasno rješenje za ovaj problem bila izgradnja javnog skloništa za napuštene životinje, ali da se radi o iznimno skupom projektu koji prevazilazi kapacitete ove lokalne zajednice.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.