Суд БиХ

Директору фирме из Прњавора шест мјесеци затвора због утаје пореза

Суд БиХ осудио је Срђана Цвека, директора фирме ”Веди Мани” из Прњавора, на шест мјесеци затвора и новчану казну од 2.000 КМ због утаје пореза у износу од 125.390 марака.

Пресуда је изречена након што је Цвек споразумно признао кривицу за кривично дјело пореска утаја или превара.

”На основу законских прописа од оптуженог је одузета имовинска корист прибављена извршењем кривичног дјела, у износу од 125.390,00 КМ, коју је правно лице ”Веди Мани” д.о.о. Прњавор, чији је директор и одговорно лице оптужени Срђан Цвек, већ измирио у управном поступку Управи за индиректно опорезивање БиХ”, саопштио је Суд БиХ.

Додају да је у изреченом казну оптуженом Цвеку урачунато вријеме проведено у притвору од 12. априла ове године, који му је након пресуде укинут.

”Оптужени се терети да је током 2015. као директор и одговорно лице ”Веди Мани” из Преавора у намјери да неосновано оствари поврат по основу индиректних пореза и избјегне да плати давања прописаним пореским законодавством БиХ, знајући да нису испуњени предвиђени услови Закона о ПДВ-у, пружио лажне податке о стеченим опорезивим приходима наведеног правног лица”, наводи се у саопштењу Суда БиХ.

Додају да је на тај начин оптужени за јул 2015. године поднио УИО БиХ ПДВ пријаву неистинитог садржаја са исказаним износом за поврат индиректних пореза којом је од УИО тражио поврат улазног ПДВ у укупном износу од 134.032,00 КМ у којем је садржан неосновани захтјев за поврат улазног ПДВ у износу од 121.470,00 КМ.

”За август 2015. је поднио УИО БиХ ПДВ пријаву неистинитог садржаја и није обрачунао и пријавио пореску обавезу ПДВ у износу од 3.920,00 КМ, што укупно износи 125.390,00 КМ ПДВ обавезе”, наводе у Суду БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм