Акција ”Мозаик 2023”

Дјечију порнографију плаћали од 20 до 50 евра на дарк вебу

Осумњичени у акцији ”Мозаик 2023” преко дарк веба су добијали фотографије и снимке које садрже дјечију порнографију, а плаћали су га у криптовалутама за износ од 20 до 50 евра по снимку, те даље дистрибуисали.

То је на конференцији за медије рекао начелник Одјељења за малољетнички криминал Управе криминалистичке полиције ГПУ Љубљана Роберт Текавец, представљајући резултате акције у Словенији. 

Акција ”Мозаик 2023” спроведена је од 6. до 17. новембра и њоме је идентификовано 39 особа осумњичених за искориштавање дјеце за порнографију у осам земаља. Од тога четири особе ухапсио је МУП Републике Српске, док је у Словенији, која је носилац акције, идентификовано осам осумњичених.

Познат идентитет ухапшених због дјечије порнографије

Познат идентитет ухапшених због дјечије порнографије

”У јануару смо добили податке од комапније која управља размјеном дигииталне имовине, из којих је било видљиво да је више словеначких држављана од 2021. године наовамо добијало и ширило материјал који приказује сексуално злостављање дјеце. Материјал су добили путем дарк веба и плаћали су га криптовалутама”, рекао је Текавец.

Током истраге је утврђено да је почињено више кривичних дјела приказивања, производње и посједовања порнографског садржаја које садржи сексуално злостављање малољетника. Текавец је истакао да су сви осумњичени одрасли људи са различитим профилима.

”Неки су ожењени, неки не. Неки имају породице, то су угледни и образовани људи”, рекао је Текавец.

Осумњичени нису били међусобно повезани

Појаснио је да истрага није окончана, те да ће у наредном периоду бити истражени сви електронски уређаји који су током акције заплијењени.

”Осумњичени су користили дарк веб како би прикрили своје поступке и приступали линковима који су имали такав назив који је јасно давао до знања да садржај којем приступају није легалан. За приступ интернету користили су приватне мреже, али и јавну и незаштићену везу”, рекао је Текавец.

Европол се огласио о акцији ”Мозаик 2023”

Европол се огласио о акцији ”Мозаик 2023”

Додао је да засада нема информација које би указивале на међусобну повезаност осумњичених, те да ће то бити предмет даље истраге.

Наглашено је да се починиоци сексуалног злостављања дјеце путем интернета међусобно повезују, размењују материјале, као и савјете како да остану анонимни и неоткривени, а да притом делују преко граница.

”У региону Западног Балкана то је још лакше, због мањих језичких баријера”, истичу у словеначкој полицији.

Нови трендови сексуалног злостављања на интернету

Појаснили су да полиција уочава нове трендове у области сексуалног злостављања дјеце на интернету међу којима су:

- Трансакциони секстинг, гдје се поједине платформе користе за зараду новца продајом интимних фотографија малољетника

- коришћење вјештачке интелигенције, помоћу које починиоци производе материјале за сексуално злостављање деце и уз помоћ које је лакше апеловати на дјецу путем интернета;

- сексуално злостављање на даљину, гдје клијент и платилац сексуалног злостављања посматра сексуално злостављање преко провајдера на другом крају свеијта иза екрана компјутера;

- сексуално злостављање у виртуелном окружењу (metaverse), гдје се сексуално злостављање врши уз помоћ аватара или преко форума одређеног виртуелног окружења;

Родитељи опрез: Ухапшене четири особе због дјечје порнографије

Родитељи опрез: Ухапшене четири особе због дјечје порнографије

- коришћење криптовалута за плаћање сексуалног злостављања дјетета или куповину материјала који приказује сексуално злостављање. Ово посљедње је пронађено и у неколико случајева оваквих истрага сексуалног злостављања дјеце путем интернета, гдје починиоци користе криптовалуте да сакрију свој идентитет, а начин плаћања је једноставан.

- Починиоци такође користе дарк веб (даркнет) да се међусобно повезују, да прибављају или продају материјал који приказује сексуално злостављање дјеце, да сакрију њихов идентитет, гдје раде са лажним подацима, псеудонимима, фиктивним имејл адресама и слично.

Најчешћи облици сексуалног злостављања дјеце путем интернета и даље остају наговарање дјеце на секс и прављење интимних фотографија на којима је дијете голо, обично преко друштвених мрежа и других виртуелних окружења, гдје починилац манипулише жртвом, стиче њено повјерење, а затим је сексуално злоставља.


Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.