Pošao u lov

Državljanin BiH naoružan ilegalno ušao u Hrvatsku

  • Извор: Индекс
  • 27.12.2021. 15:36

Policija je zatekla 60-godišnjeg državljanina BiH, koji je nezakonito prešao hrvatsku državnu granicu na području Dvora, u državnom lovištu s lovačkom puškom i municijom.

Državljanin BiH zatečen je u subotu, 25. decembra, u jutarnjim satima kod mjesta Gornji Dobretin, u šumi s lovačkim karabinom i municijom.

Uhapšen je i doveden u nadležnu policijsku stanicu, gdje je utvrđeno da je tokom organiziranog grupnog lova na području BiH nezakonito prešao hrvatsku državnu granicu i ušao na teritoriju Republike Hrvatske unutar otvorenog državnog lovišta.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja protiv 60-godišnjeg državljana BiH je podnijet optužni prijedlog, nakon čega je doveden nadležnom Opštinskom sudu, koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet dana, uslovno na šest mjeseci, te mu je oduzeto vatreno oružje i municija, dok će zbog počinjenog prekršaja sukladno Zakonu o lovstvu biti podnijeto obavještenje nadležnom državnom inspektoratu.

Provedenim upravnim postupkom zbog počinjenih prekršaja u skladu sa Zakonom o šengenskim granicama i Zakonu o strancima izdano mu je rješenje o protjerivanju iz Republike Hrvatske i mjera zabrane ulaska i boravka na teritoriju Evropskog ekonomskog pojasa u trajanju od godine dana.

Тагови:
  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм