Minimalna kazna za ubistvo dječaka

Elfeti Veseli 10 godina zatvora, Halilović oslobođen

  • 08.05.2019. 19:05

Elfeta Veseli osuđena je prvostepenom presudom na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine u selu Bajrić kod Zvornika. Optužbi je oslobođen Sakib Halilović, njen nadređeni, koji je posmatrao ubistvo dječaka i propustio da, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Javnost u Republici Srpskoj i organizacije proizašle iz otadžbinskog rata zgrožene su presudom. Svirepo ubistvo dječaka predstavlja simbol stradanja Srba u Srednjem Podrinju, poručuju iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih. Milorad Kojić, direktor Cntra, poručuje da oslobađajuća presuda Sakibu Haliloviću pokazuje da Sud BiH uporno izbjegava da Bošnjake osuđuje po komandnoj odgovornosti, a posebno kada je riječ o Srebrenici.  

"Upravo na taj način, oslobađanjem po komandnoj odgovornosti, a presuđivanjem za minimalnu kaznu zatvora, počiniocu tog zločina u stvari taj zločin pokušava da se stavi na nivo incidenta što zaista nije tačno," rekao je Kojić.

Elfeti Veseli je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, od 24. marta 2017. godine, kao i vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. Za Nedeljka Mitrovića, predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila je frapantno i nezamislivo da žena koja je počinala stravičan zločin nad nedužnim dječakom dobije tako blagu kaznu zatvora, a da njen pretpostavljeni Sakib Halilović bude oslobođen. 

"Ali civili, dijete, zaista je mizerno. To na kraju pokazuje jedan kontinuitet, ono što stalno govorimo, dvostrukih aršina, dvostrukih standarda u Sudu BiH, nastavku Haškog tribunala. Moja intuicija govori da se ne bi ni ovo desilo da neko iz međunarodnih faktora nije malo intervenisao, da se malo umiri i taj opravdani srpski revolt," rekao je Mitrović. 

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dječaka, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da ona bude kažnjena. 

Iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske poručuju da je Elfeta trebalo da dobije doživotnu kaznu zatvora. Za Božicu Rajilić, predsjednika udruženja, presuda predstavlja uvredu za srpske žrtve rata i porodicu dječaka Slobodana Stojanovića. 

Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, kaže da su sudovi u BiH samo u funkciji kažnjavanja Srba drastičnim kaznama, dok se pripadnici druga dva naroda minimalno kažnjavaju ili uglavnom oslobađaju optužbi za zločine nad Srbima. 

"Ovo je jedan u nizu dokaza da postoje dvostruki aršini, jedni aršini za Srbe, a drugi aršini za sve ostale. Praktično se šalje poruka da se Srbi smiju slobodno ubijati, da i ako neko bude presuđen zbog toga, da će biti poresuđen sa nekom malom vremenskom kaznom," rekao je Savčić.  

Zajednički život u BiH moguće je uspostaviti tek kada svi zločinci budu kažnjeni za ratne zločine i kada budu kažnjavani prema istim aršinima, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. On je podsjetio da nije suđeno za ratne zločine nad Srbima počinjene na brojnim mjestima u BiH, prije svega u Sarajevu, Podrinju, zapadnoj Krajini, Ozrenu i mnogim drugim mjestima koja su se tada nalazila van kontrole Vojske Republike Srpske. 

"Kada se radi o zločinima počinjenim nad Srbima kazne ili izostaju ili su one daleko manje neogo što se na drugoj strani sudi Srbima za počinjene zločine. Mislim da tužilaštvo BiH mora svoje kriterije da izjednači u pogledu ratnih zločina sa sve tri strane. Komandna odgovornost ne postoji za naše neprijatelje u tadašnjem sukobu," rekao je Milunović. 

Do pravosnažnosti presude, Elfeta Veseli  biće u pritvoru koji joj je danas produžen za još devet mjeseci. Sakib Halilović iz Suda BiH izašao je kao slobdan čovjek. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.