Kantonalni sud u Bihaću

"Eskobar" ga poslao četiri i po godine u zatvor

  • Извор: Независне
  • 07.11.2022. 19:04

Kantonalni sud u Bihaću je Darka Jovanovića, člana organizovane grupe iz policijske akcije "Eskobar", zbog proizvodnje odnosno prodaje droge osudio na zatvor od četiri i po godine, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Sud mu je, kako se dodaje, produžio pritvor, a na ovu, prvostepenu presudu, moguće je uložiti žalbu.

"Organizator ove grupe je Dino Muzaferović, a njeni članovi su, pored Jovanovića, još i Murat Dizdarević, Almir Pehlić, Armin Sefić, Nermin Balić, Edin Balić, Maja Banduka i Ognjan Kokić", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Kako je za "Nezavisne novine" potvrđeno iz ovog tužilaštva, u prvom dijelu predmeta "Eskobar" optuženi su Jovanović te Murat Dizdarević, Almir Pehlić, Armin Sefić i Nermin Balić. 

"Almir Pehlić i Nermin Balić i dalje su u pritvoru, dok su Muratu Dizdareviću i Arminu Sefiću određene mjere zabrane i oni se brane sa slobode. Naredno ročište će biti održano 10. novembra pred Kantonalnim sudom u Bihaću, kada će biti održana završna riječ u ovom predmetu", kazali su iz Tužilaštva.

Kako su dodali, u drugom dijelu predmeta "Eskobar" pod istragom su Dino Muzaferović, Edin Balić, Maja Banduka i Ognjan Kokić.

"Edin Balić, Maja Banduka i Ognjan Kokić nedavno su lišeni slobode u Hrvatskoj i tamo se nalaze u pritvoru. Dino Muzaferović je u bjekstvu i nikad nije lišen slobode. Protiv njega je raspisana međunarodna potjernica", kaže za "Nezavisne novine" Irena Marjanović Čavkić, portparolka Kantonalnog tužilaštva USK.

Akcija "Eskobar" izvedena je 25. jula prošle godine u jutarnjim satima na području Velike Kladuše, kada je otkriveno oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju marihuane.

"Marihuana je distribuisana, kako na unutrašnjem, tako i na tržištu Evropske unije", naveli su tada iz Granične policije BiH te dodali da je u akciji učestvovalo ukupno 110 policajaca.

Prema informacijama iz istrage, plantaža je imala sistem za navodnjavanje, a drogu su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni skrivali i osiguravali oružjem. Akcija je izvedena uz podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a USK.

Podsjetimo, početkom maja ove godine na području Velike Kladuše ubijen je Eldin Ćerimović, koji je, kako su "Nezavisne novine" tada objavile, bio član Muzaferovićeve grupe. Ćerimović je kasnije sklopio dogovor sa istražnim organima i postao svjedok saradnik. 


Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.