Sud BiH

Firma iz BiH zbog utaje poreza kaženjena sa 2,5 miliona KM

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2023. 08:40

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u četvrtak je donijelo drugostepenu presudu prema kojoj je firma “Trgotank” iz Fojnice proglašena odgovornom za poresku utaju ili prevaru, te joj je izrećena kazna u iznosu od 2,5 miliona KM.

Firma ovu novčanu kaznu mora platiti u roku od tri mjeseca, od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate.

Optužena pravna osoba Trgotank proglašena je odgovornom što je kao pravna osoba raspolagala protivpravnom imovinskom koristi  u iznosu od 673.827,87 KM, koji su u njeno ime, za račun i u korist iste ostvarili pravosnažno osuđeni Miroslav Vrljičak, u svojstvu direktora i pravosnažno osuđeni Vjekoslav Bošnjak, u svojstvu opunomoćene osobe pravnog lica u svim pravnim poslovima, saopšteno je juče iz Suda BiH.

Radi se o imovinskoj koristi umanjenoj za zbirni iznos od 205.470,15 KM, što predstavlja iznos neosnovano prikazanog, obračunatog i ostvarenog odbitnog ulaznog PDV-a, po osnovu fiktivnih nabavki, a koje radnje i pripadajući zbirni iznos su predstavljale predmet odlučivanja u prekršajnom postupku pred drugim sudom, u kojem je doneseno rješenje i koje radnje, stoga, predstavljaju presuđenu stvar, pa je optužena pravna osoba u konačnici raspolagala iznosom od 468.357,72 KM protivpravne imovinske koristi.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću Apelacionog odjeljenja u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude, navode iz Suda BiH.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: