Бијељина

Грађани глуви на апеле: Паљењем корова изазивају пожаре

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2023. 19:55

Викенд за нама за бијељинске ватрогасце био у знаку интервенција на отвореном простору.

Kоров, остатке кукурузних стабљика и остали пољопривредни отпад, без обзира на апеле, поново су палили грађани. 

Иако није било веће материјалне штете, штету су имали ватрогасци на возилима и опреми, а само њихова брза реакција, спријечила је веће размјере пожара.

"У суботу смо имали 17 интервенција на отвореном простору и то нам је било баш потешко стићи, јер су све готово биле у исто вријеме једно иза другога, као да су се сви договорили у исто вријеме. Имали смо пуне руке посла, што се каже. Обично ти пожари на отвореном настају када људи запале и напусте то мјесто и онда послије зове комшија или пролазник, поготово што доста тих њива има и крај путева гдје је фреквенција саобраћаја велика, па дим може да угрози возаче приликом вожње“, каже старјешина Ватрогасне јединице Бијељина Миле Спасојевић.

Комшиница убијене Менсуре након злочина чисти крваве трагове по кући

Комшиница убијене Менсуре након злочина чисти крваве трагове по кући

Закон о заштити од пожара као једну од мјера забрањује паљење корова без претходног обајвештење ватрогасне јединице. Предвиђене су и законске казне. Полиција поступа по пријавама, али је очигледно да свијест становништва није толика да схвате потенцијалне размјере ових поступака, кажу у ПУ Бијељина.

"Законом је прописана новчана казна од 100 до 1.000 KМ за она физичка лица која пале коров и пољопривредни отпад, без обавјештавања ватрогасне јединице као и уколико не уклоне и не предузму све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре“, каже портпарол Полицијске управе Бијељина Александра Марић.

Ватрогасци су на отвореном имали чак 138 интервенција до сада, а само у октобру 51 интервенцију. И полиција и ватрогасна јединица апелују на грађане да не врше паљење без претходног обавјештења њихових јединица или Центра за обавјештавање на број 121.

Вишковић на митингу у Требињу: Бранимо институције и Републику Српску

Вишковић на митингу у Требињу: Бранимо институције и Републику Српску


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.