Niš

Ikonopisac Vladan staricu Veru ubio kao po romanu "Zločin i kazna"

  • 05.09.2019. 22:45

U pritvoru Ikonopisac i student stomatologije Vladan Grahovac, koji je osumnjičen za ubistvo komšinice Jelice Tatarovski, zločin je vjerovatno počinio jer mu je trebao novac.

Vladan Grahovac (26) iz Raške, student stomatologije i ikonopisac, koji je osumnjičen za svirepo ubistvo svoje nekadašnje komšinice Jelice Tatarovski (82) na Bulevaru Zorana Đinđića u Nišu, zločin je počinio na gotovo identičan način kao glavni junak romana "Zločin i kazna" Fjodora Dostojevskog.

Osumnjičeni Grahovac je, podsjetimo, nesrećnu ženu izudarao čekićem po glavi, a potom je više od deset puta izbo nožem. Uhapšen je nakon četiri dana zahvaljujući sigurnosnim kamerama u zgradi i DNK tragu koji je ostavio za sobom.

Motiv

Kako saznajemo, Grahovac je u Nišu već stekao nadimak "niški Raskoljnikov", zbog toga što je njegova žrtva, kao u romanu Dostojevskog, stara žena, dok je on student sa finansijskim problemima.

"Pretpostavlja se da motiv zločina može biti novac, iako nesrećna žena nije bila imućna, što je znao i ubica. Grahovac je već duže vrijeme imao psihičke probleme zbog kojih je čak i pokušao samoubistvo, pa se ne isključuje i da je zločin počinio u nervnom rastrojstvu, bez ikakvog realnog razloga", kazao je za Kurir dobro obavešten izvor.

On dodaje da posebnu pažnju privlači i njegov Fejsbuk profil, na kome je samo dan nakon zločina okačio sliku iz horor filma "Mother Suspiriorum".

"U pitanju je noviji film koji je inspirisan klasičnom horor triologijom "Suspirija" iz sedamdesetih godina italijanskog reditelja Darija Arđenta. U filmu je riječ o djevojci koja odlazi iz rodnog mjesta u veći grad na školovanje, a tamo ulazi u krug prijateljica za koje se ispostavlja da su vještice. To se može povezati s njim koji je iz manjeg mjesta došao u Niš, u kom ne može da se snađe. Ukoliko se uzme u obzir njegova psihička nestabilnost, ne isključuje se mogućnost da je inspiraciju za zločin dobio upravo iz ovog filma", kazao je za Kurir dobro obavešten izvor.

Nisu ga prepoznali

Reporteri Kurira obišli su juče zgradu u kojoj se dogodio zločin, a stanari i dalje u nevjerici komentarišu da je ubica njihov bivši komšija.

"On i brat su stanovali preko puta žrtve i tako su se poznavali. Pričalo se i da je bio na lečenju jer je hteo da izvrši samoubistvo. Zašto su ga pustili u tom stanju, svi se pitamo. On je tada, prije dvije i po godine, i otišao iz naše zgrade u Beograd i od tada ga niko nije video. Nismo ga prepoznali ni na nadzornim kamerama jer se ugojio. Znate kako je ovdje. Blizu je Medicinski fakultet, kroz našu zgradu stalno špartaju neki studenti", pričaju komšije ispred zgrade.

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.