Досије

Исповијест оца чија је кћерка жртва педофила из Бијељине: Описао пакао кроз који је пролазила

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2024. 20:45

Миленко Томић, тренер бокса из Бијељине, оптужен је за сексуално злостављање 14-годишње дјевојчице. Та вијест је шокирала град, а још је шокантније да неко ко је оптужен за ово кривично дјело, није у притвору, а Томић није.

Њему је изречена мјера безбједности кућног притвора, по сили закона, јер суд ни након двије године од потврђивања оптужнице није завршио поступак ни донио првостепену пресуду.

Притвор не може трајати дуже.

До тога је дошло због одуговлачења са судским поступком и сада се свако заказано рочиште одгађа. Адвокати одбране мијењају се као на траци.

За то вријеме дјевојчица и њена породица не престају да живе у агонији. Све је почело октобра 2021. године, када се сазнало шта је Томић радио малољетној дјевојчици. Језиве поруке које јој је слао, видјели су и родитељи. Било их је на стотине, а онда су сазнали и застрашујуће детаље. 

"За овај случај зна цијела Бијељина. Сви знају ко је моје дијете. Она је овдје компромитована. Јако је тешко живјети са тим. Ми ћемо њу и даље наставити водити код психолога како би се она наставила борити и могла лакше живјети са тим, али ми ово морамо урадити зато што је то радио један предатор, један манијак коме моје дијете није било прво, а ја се надам да је посљедње које злоставља у животу", каже за АТВ отац жртве.

Наводи и да је до првог инцидента дошло током такмичења у Источном Сарајеву.

"Он је свугдје био главни организатор и он је њу повео да однесу неке паре судијама. Она је сјела на сувозачево мјесто и када су дошли пред хотел рекао јој да му дода паре из касете. Када се она нагнула он ју је пољубио у уста. Значи то је било први пут", прича отац за АТВ. 

Такмичење се претворило у пакао

Ту се није зауставио. Права агонија је тек почела. Све је кулминирало на једном од такмичења. Умјесто у лијепо сјећање такмичење се претворило у ноћну мору. Тренер из пакла добро је осмислио свој план. Наводио је дјецу да пију да би лакше спровео своје болесне намјере. О свему што се десило оцу дјевојчице тешко је да говори. Бијес и туга и данас превладају када прича о свему што је сазнао да је Томић урадио. 

"Сљедећи пут је било пред одлазак у Соколац, када је пљеснуо по задњици у његовој канцеларији, али је најстрашније било то такмичење на Сокоцу када је он повео њих троје малољетника и једну пунољетну цуру дан прије свих такмичара", прича отац жртве.

Како каже, тренер је закупио базен само за њих и током цијеле вечери им је доносио алкохол. Додаје и да су дјеца попила неколико тура ђус вотке, те су се увелико понапијала. Пошто се то све догађало у времену након корона вируса, отац каже да су навече због тога што ресторани нису радили и није имало гдје да се купи све, након базена отишли у собу.

"У соби су спавали моја кћерка и још двоје дјеце које су били са њима, да би он (тренер) писао, и то пише у порукама, 'хоћете ли још да одем да купим водке на пумпи', то има у порукама. Он је отишао, донио им и они су још пили. Ту је и моја кћерка била, напио је. Избацио је осталу дјецу и остао сам у соби са мојом кћерком, и из порука се тачно види када јој је писао шта је радио, јер се ова дјевојка враћала у собу јер се плашила што је ова остала сама са њим", наставља причу за АТВ.

Отац жртве каже и да када је забринута дјевојка отварала врата тренер јој је само говорио да се губи, пријетио јој ријечима да не снима јер ће сломити и њу и телефон. 

У порукама, како наводи отац, тренер је писао како је увијек чуо када они долазе до врата и одмицао се до зида и остављао је, писао јој је како се дивно љуби, како су јој дивне груди.

"Ја морам све то да кажем, није ми лако јер то је манијак, али ето - како су ти лијепе груди, како си се увијала док сам ту увлачио прсте, како си уска али ниси невина", препричава трауматичне тренутке отац жртве.

Чим су сазнали за хорор који се десио њиховој кћерки, све су пријавили. Није то било нимало лако. Посебно имајући у виду средину у којој живе и упирања прстом у жртву. Многи су склони предрасудама и многи криве жртву. Пут до правде није нимало лаган, каже мајка дјевојчице за "Досије".

Појединци су кривили и њу за све што се десило, иако је јасно ко је кривац у причи између малољетног дјетета и зрелог мушкарца, 

"Није било нимало лако. Прво мислите то се дешава неком другом, тамо, па то су нека дјеца о којима родитељи не воде рачуна и ми имамо јако пуно предрасуда као друштво. Када се нама то десило и један портал је објавио, једна моја пријатељица са којом пијем кафу написала је коментар испод 'А гдје је била мајка?', ја сам је позвала и рекла Ја сам та мајка, гдје је она остала згранута, као па нисам могла да вјерујем јер увијек идемо од неких предрасуда у глобалу, ми од жртава имамо обичај да правимо негативце, а од зликоваца суперхероје. То је оно што је мене натјерало да се ухватим у коштац са овим и рекла сам - стоп, жртва више неће бити стигматизована, и да се жртва стиди, да се каје и буде осуђена. Сваки зликовац треба да сноси казну за своје дјело. С обзиром да сам просвјетни радни по неком кодексу и етици ја сам била дужна да ово пријавим и да се било ком мом ученику ово десило и ја бих то урадила. Било ком мом ученику да се ово десило ја бих исто урадила као што сада ово радим за своје дијете. Да ли бих родитељу савјетовала да се упусти у то? Вјероватно бих рекла да се психички, физички и ментално спреми за пакао кроз који ће проћи породица", прича нам мајка жртве.

Правда се и даље не чини достижна. Умјесто да је кривац иза браве, суђење се претворило у циркус. Родитељи су огорчени због свега чему свједоче у суду. Осумњичени је на слободи, адвокате мијења како му падне на памет, због свега тога родитељи губе наду. За то вријеме њихова кћерка са сваким новим рочиштем доживљава нову трауму.

"Имамо законе и судове, све имамо али просто имају и адвокати који врло добро знају ти који бране те предаторе, који знају како да злоупотријебе закон. За двије године у судници сам присуствовала манипулацијама адвоката одбране и ви видите шта се дешава и судија али вама су руке везане. Он има права као и сви други људи. Он има право да мијења шест адвоката, што је нонсенс. Разумијем да неко може да промијени једног или два адвоката, разболио се адвокат, али да се мијења свако рочиште нови адвокат, то је чиста злоупотреба процесних права и томе се мора стати на пут. Друга ствар када су у питању малољетна лица, хитност поступка мора бити спроведена. Не може да се жртва од 8. разреда до 2. средње мучи и поново пролази кроз тај процес злостављања, не може да пусти да крене новим током живота, таман се мало психички дигне онда поново суђење и тако поново двије и по године, три у круг", каже за АТВ мајка жртве.

Након три године преступник на слободи

О свему што се десило 14-годишњакињи тужилаштво је запримило пријаву 3.11.2021. године. Истрага је трајала три мјесеца. Адвокат породице каже да је са стране Тужилаштва предузето све, али и даље  је нејасно због чега Суд није препознао овај предмет као приоритетан и због чега скоро три године послије имамо преступника на слободи?

"Ја прво морам да кажем да сам ја у једну руку поносна на родитеље који након што су сазнали шта се десило, нису узели правду у своје руке, него су се обратили адвокату. Од самог почетка ми смо са поступајућом тужитељицом имали доста добру сарадњу, све се учинило да се жртва заштити, али како је вријеме пролазило, љетос чини ми се, видјело се да се иде и чини све за одуговлачење поступка, због чега то суд није на вријеме препознао ја не могу да се изјашњавам. Почев од једног необичног вјештачења које ја заиста у својој каријери до сада нисам срела, на које се чекало три мјесеца, па је услиједила наводна повреда оптуженог и онда су услиједиле врло очигледне злоупотребе у циљу одуговлачења поступка, које су се односиле на бројне захтјеве изузећа тако да суд није успио да оконча главни претрес у року од двије године од потврђивања оптужнице и тренутно је оптужени на слободи. Ја морам да нагласим да је ефикасност поступка једно од начела и оно је успостављено првенствено за оптужене и наравно за оштећене јер у интересу свих је било да се тај поступак давно оконча, јер када је већ било јасно да ће трајати овако дуго онда се прибјегло разним начинима да се то одуговлачи до истека максималног рока трајања притвора", каже Татјана Савић, адвокат породице.

Из Тужилаштва кажу све што је до њих урађено је. Извели су своје доказе. На оне од одбране имали су приговоре. Сматрали су да се помоћу њих свјесно процес одуговлачи. Одуговлачења има и сада. 

"Тужилаштво је спровело све своје доказе на главном претресу, затим приговарало извођењу појединих доказа одбране сматрајући их непотребним и да воде беспотребном одуговлачењу поступка, али је Вијеће исте усвојило. Главни претрес је почео у фебруару 2022. године и још увијек траје, дакле и на посљедњем претресу оптужени је ангажовао и новог браниоца, те је претрес поново одложен. Тужилаштво је овдје странка у поступку и предузело је све што је у складу са Закону о кривичном поступку Републике Српске и Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку и начелом ефикасности суђења што је у интересу и дјетета и самог оптуженог", каже Душица Радовановић Грубач, портпарол ОЈТ Бијељина.

Промијенио шест адвоката

За вријеме трајања процеса оптужени је промијенио шест адвоката, манипулисао заједно са одбраном све што је могло да послужи одуговлачењу поступка, како би 1. фебруара из изашао на слободу. Сада је у кућном притвору. И остале су му мјере забране попут напуштања адресе становања, одузете су му и путне исправе. 

Миленко Томић је у кућном притвору, на посљедњем рочишту је ангажовао новог, шестог по реду адвоката. Родитељи кажу да вјерују у правду. Иако се понекад чини да је борба узалудна, борба за њихово дијете и помисао да је ово примјер који ће видјети неки други родитељ или жртва и смоћи снаге да се одупре злостављачима и да проговори, даје сатисфакцију за даљу борбу, кажу родитељи. Ново рочиште је 16. марта. Надају се да ће правда угледати свјетло дана.

Остатак приче о случају који је потресао Бијељину погледајте у прилогу:

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.