Присјео му одлазак

Из Србије дошао да слави у Сарајеву: Ево како је преварен за 600 евра

  • Извор: Аваз
  • 01.01.2024. 09:03

Невен Прибојан, туриста који је у Сарајево дошао из Апатина у Србији је постао жртва преваре. Прибојан је прије отприлике мјесец дана резервисао смјештај за њега, његову д‌јевојку, сестру, зета и њиховог сина. Три ноћења у самом центру Сарајева, у Старом Граду, је платио вртоглавих 600 евра.

“Резервисао сам преко Bookinga. Путујем често, редован сам корисник Bookinga и имам ситне привилегије од њих зато што сам честа муштерија. Тај смјештај се мени чинио у старту превише добар да би био реалан, али је са друге стране то било на Bookingu и већ су имали преко 100 позитивних оцјена и просјечну оцјену 9,7. Гомила слика и једна баш кохерентна прича која “пије воду” на први поглед. Рецензије са разних страна свијета, а рецензије могу писати само они који су били у смјештају. Заврзлама код овог конкретног смјештаја је била што они не примају уплате преко картице, односно преко Bookinga. Имали су бесплатно отказивање и варијанту да се њима уплати путем SWIFT-a или ИБАН-а што исто Booking дозвољава” – говори Прибојан.

Ћулуму одређен притвор!

Ћулуму одређен притвор!

Како истиче, наводни изнајмљивачи су дословно измислили локацију смјештаја.

“Адреса коју су они поставили, односно физичка локација на мапи је локација на којој се ту изнад Логавине, улица Јосипа Штадлера налази Дом за старе и јавна гаража. Буквално су само искористили објекат, било им је згодно. Преварено је око 20 до 30 породица. Већина људи је плаћала 240 евра за неке мање апартмане. Видио сам, гледајући шта имају да понуде, три-четири различита апартмана” – рекао је Прибојан за “Аваз“.

Додаје да је био у контакту са наводним изнајмљивачима.

Златни савјети како да пијете, а да се не напијете

Златни савјети како да пијете, а да се не напијете

“Ја сам се дописивао с њима, чули смо се телефоном, звали су ме. Све је пило воду једноставно. Све би то звучало пуно мање увјерљиво да се не ради о Bookingu и да нема позитивних оцјена и коментара, у које једноставно немаш разлога да сумњаш. Кредибилитет Bookinga је оно што је нас довело ту” – категоричан је.

“Био сам у полицији, једино што још од њих нисам добио никакав документ, рекли су да ће ми дати службену забиљешку. Дали су ми мејл адресу на коју да се обратим, да ми је пошаљу кад формирају предмет, јер једноставно има пуно људи који су изварани на истој причи, а сад желе то да обједине у једно. Вјероватно ће то ићи на ниво ФБиХ због природе криминала који је у питању, због рачунарске преваре”.

За крај, Прибојан је рекао да се није разочарао у Сарајево, али да га занима како су преваранти уопште успјели да се оглашавају на Bookingu.

Пронађено тијело у Сави

Пронађено тијело у Сави

“Мени је једини кривац Booking зато што је омогућио, и што мене занима како су они успјели да прођу њихов систем издавања објеката, јер они су јако ригорозни иначе при прихватању објеката. Они морају овдје да имају неког правног заступника који у њихово име уговара односно прихвата смјештаје. Неко је морао да потпише уговор. То је мени фасцинантно, како су то заобишли и како су креирали 137 различитих налога на Bookingu из различитих крајева свијета, којима су резервисали смјештаје, правили се да су били и остављали позитивне оцјене. И на основу што су ови оцјењивали, Booking је њима фактурисао провизију. Да ли су они ту провизију Bookingu платили за октобар и за новембар, јер тад почињу рецензије, или су и њих преварили. Пред полицијом сам заиста видео гомилу људи који су онако убијени у појам, утучени, дошли су са д‌јецом, немају паре да узму други смјештај, не знају како ће кући без пар стотина евра” – закључио је Прибојан.

Пратите нас и путем Вибера