Након четири мјесеца

Јахта украдена у Хрватској пронађена на другом крају свијета

  • 26.11.2023. 16:44

Четири мјесеца након што је објављена прича о крађи јахте Хансе 588 МИСЦХИЕФ с хрватском заставом и то усред Јадрана, она је пронађена на другом крају свијета - чак у Бразилу, пише Морски.хр.

Подсјетимо, једрилица је украдена 14. јула, када јој је посљедњи пут забиљежена локација у Мљетском каналу.

"Јахта је унајмљена у марини Каштела гдје је чартер база. Испловили су 8. јула у суботу, а нестала је 14. јуча и није се вратила у базу. Претпостављам, дакле, да су досад кренули јужно. Досад никад од 140 бродова у фирми нисмо забиљежили овакво нешто“, испричао је тада Силвио Шупић флет менаџер Хрватска Јахтинг.

Прије три недјеље, јахта је пронађена у Бразилу. Виђена је на сидришту, све је дојавио Јужноафриканац који је јахту препознао.

"Не знам како је завршила тамо, али знам како смо дошли до ње. Случајно! Звао нас је човјек из Јужне Африке који је био тамо у катамарану, препознао је јахту коју већ мјесецима тражимо и само је назвао прије три недјеље и рекао да мисли како је то тај брод. Послао нам је неке слике, а ми смо према неким детаљима утврдили да се ради о нашем Mischiefu. Након тога је кренула акција с полицијом, извршена је акција запљене и још увијек се изводе тамо доказне радње“, испричао је за Силвио Шупић.


Шупић је додао да не знају кад ће брод бити враћен. 

"Ангажован је локални адвокат који одрађује тамо с властима. То је процес који траје и не иде тек тако лако. Засад нико није ухапшен, али задржани су неки људи који су затечени на једрилици, међутим они нису ти који су украли брод. Ови из Хрватске били су скроз друга екипа“, појашњава Шупић.

"Одушевљени смо што можемо подијелити с вама да је наша прекрасна Хансе 588 пронађена у Бразилу. Била су то тешка четири мјесеца не знајући гдје се налази, али чекању је сада крај! Тренутно је у току истрага, због чега до данас нисмо ништа објавили. Ипак, жељели бисмо да се захвалимо свима у јахташкој заједници који су пратили нашу причу, који су дијелили наше објаве широм свијета и који су пазили на наш брод. На крају крајева, било је то путем друштвених медија и оштрог ока будних наутичара који су уочили Mischief“, поручили су из чартер компаније Mischief Sailing Yacht.

Због грешке благајника до краја живота годишње прима скоро 46.000 КМ

Због грешке благајника до краја живота годишње прима скоро 46.000 КМ

Сазнаје се да се истрага у Бразилу наставља и то у сарадњи с Интерполом и Еурополом.

Бразилски медији пишу да је савезна полиција, уз потпору бразилске морнарице, покренула ујутро 11. новембра операцију Албина, с циљем запљене украдене прекоокеанске једрилице, усидрене у Натал Јахт Клубу.

"Циљ акције је идентификовати и демонтирати криминалну организацију која је учествовала у крађи. Акција је резултат обавјештајног рада због међународних извјештаја, у сарадњи с бразилском морнарицом и Натал Јахт Клубом ", извјештај је о догађају тамошње полиције.

Према бразилским изворима блискима истрази, заплијењено пловило је регистровано у Хрватској, али било је изнајмљено наводним руским туристима који су га одвели на непознату локацију и промијенили његове карактеристике, преименовали га у Албина, а за то су направили лажне власничке и регистрацијске документе у Русији!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.