Ниш

Језив случај вршњачког насиља: Дјевојчици пријетили батинама ако добије петицу из њемачког

  • Извор: Блиц
  • 06.02.2024. 10:14

Нишка полиција у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Нишу истражује тежак инцидент у којем је једна ученица седмог разреда ОШ "Цар Константин" у Нишу каменом погођена у главу.

Инцидент се десио 24. јануара изван школског дворишта, а за сада није познато какве је повреде задобила претучена дјевојчица и да ли су виновници пронађени. У нишкој полицији је, без навођења детаља, Блицу само потврђено да је поступано истог дана када је поднијета пријава и да су предузете све мјере из њихове надлежности.

„Добили смо пријаву и одмах, истог дана, поступали по њој. Полиција је предузела мере и радње из своје надлежности на утврђивању чињеница и околности. Обавијестили смо Више јавно тужилаштво у Нишу ради даљег поступања“, потврђено је у нишкој полицији. Према незваничним сазнањима, полиција је обавила више разговора и прегледала школски видео надзор а извјештај о догађају је прослијеђен Вишем јавном тужилаштву у Нишу. Шта се наводи у извјештају, званично још није познато.

Батине због петице

Проф. др Игор Новаковић, пријатељ оца злостављане дјевојчице и лидер нишких социјалиста, који је указао на овај случај објавом на свом Фејсбук профилу, каже за Блиц да су родитељи дјевојчице до сада пријављивали насиље десетак пута, а да је она тога дана добила батине јер је – добила петицу из њемачког језика!

Младић из БиХ повриједио 5 полицајаца током хапшења

Младић из БиХ повриједио 5 полицајаца током хапшења

„Прије тога је добила на Инстаграму поруку: ако добије пет на писменом из њемачког да ће да је пребију. Она је добила петицу јер се такмичи из њемачког. Двије дјевојчице су носиле медицинске маске, а трећа фантомку. Сачекале су је на мјесту гдје нема камера и ударале су је каменом у главу. Они њу малтретирају у континуитету већ дуже вријеме. Један дан јер није ускладила боју дукса са бојом ранца, један дан што носи мајицу “Господар прстенова”, сада због њемачког… Дијете је толико истраумирано да су родитељи данас морали да је пребаце у другу школу“, каже Новаковић за Блиц.

Вршњачко насиље пријавило 26 од 27 ђака

Он напомиње да 1.новембра рађена анонимна анкета у одјељењу које похађа ова дјевојчица и да је од 27 ђака, 26 њих је пријавило да се над њима врши вршњачко насиље. Злостављана дјевојчица није радила тада анкету.

Родитељи у Њемачкој забринути: Једна одлука Владе милионима би могла промијенити живот

Родитељи у Њемачкој забринути: Једна одлука Владе милионима би могла промијенити живот

„Када се добије такав резултат, у школи су да предузму некакве мјере, да се обавијести Центар за социјални рад. Они кажу да су предузели а када сам тражио документацију нисам добио. Сматрам да ниједна мјера није предузета“, каже Новаковић.

Министарство просвјете: “Утврђује се идентитет актера”

У Министарству просвјете Блицу је речено да у случају насиља међу ученицима, у школи или ван школе, у складу са законом, Протоколом о поступању установе у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, поступа школа. Према информацијама којима они располажу, међу ученицама ове школе (за које родитељ тврди да су учеснице инцидента) јесте било сукоба у прошлости, “због чега је школа у протеклом периоду спроводила појачан васпитни рад”.

У Министарству, пак, наводе да се утврђује ко је учествовао у посљедњем инциденту.

„Када је ријеч о инциденту који помињете, он се десио ван школе, пријављен је полицији од стране родитеља нападнуте дјевојчице и полиција, у складу са надлежностима, утврђује околности и чиновнике напада. Школа за сада нема потврду идентитета дјеце која су учествовала у овом инциденту. По добијању званичних информација школа ће предузети даље мјере и активности у односу на ученике у складу са законом. Такође, Министарство има сазнања да је ученица која је трпила насиље, одлуком родитеља пребачена у другу школу. У новој школи ученици ће бити пружена сва потребна подршка како би превазишла целокупну ситуацију и адаптирала се на нову средину. Министарство просвете, односно Школска управа Ниш, пратиће поступање школа, пружаће саветодавну подршку школама, а у случају потребе Министарство ће у школу упутити просветну инспекцију и просветне саветнике“, наводе у Министарству просвете.

Чека се одговор школе и тужилаштва.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.