Тужилаштво БиХ

Кајганић: Хапшење Дебевеца и Мехмедагића није повезанао са предметом против Додика

  • Извор: АТВ
  • 19.12.2023. 13:11

Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, рекао је да су Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ, и Осман Мехмедагић Осмица, бивши директор ОБА, ухапшени због сумње да су починили кривично дјело злоупотреба службеног положаја, на начин што су незаконито прислушкивали судије Суда БиХ и запослене раднике Тужилаштва БиХ који су радили у одређеним истрагама.

„Осумњичени Ранко Дебевец и Осман Мехмедагић су лишени слободе по наредби поступајућег тужиоца, због постојања притворских разлога за лишење слободе, да би Тужилаштво могло да прикупи доказе који су нам потребни у наведеном предмету“, изјавио је Кајганић.

За сада нема доказа да су прислушкивали политичаре, политичке партије или физичка лица, рекао је Кајганић.

Он је рекао да овај предмет није повезан са предметом који се односи са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Кривично дјело, за које су осумњичени Дебевец и Осмица, се односи на период у 2020 години.

„Што се тиче националне структуре, то нема везе са овим предметом који се односи на 2020. Директор ОБА није Србин, апсолутно нема повезнице са било којом политичком личношћу или са националношћу. Нема никакве политичке позадине, када смо дошли до довољно доказа које су потврдиле сумње, ми смо то реализовали. Ми нисмо заказали суђење ни Додику, ни било коме другом, тако да то не можемо повезати“, изјавио је Кајганић.

Кајганић је потврдио да је адвокат Васвија Видовић покушала да изнесе доказе.

"Могу потврдити да је покушала да један телефон, који је био сакривен код осумњиченог, покушала да изнесе", изјавио је главни тужилац Тужилаштва БиХ и додао да је Видовићева ухапшена те да ће поступајући тужилац одлучити да ли ће затражити притвор.

Додао је да је америчка црна листа један од извора на основу које је покренута истрага, али да није једини извор.

Он је рекао да се ради искључиво о предмету Тужилаштва БиХ, предмет је отворен у Тужилаштву БиХ уз подршку ОБА и ниједна друга агенција није била укључена.

„СИПА је упозната сат времена прије извршења наредбе“, рекао је Кајганић те је похвалио припаднике ове агенције за досадашње активности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм