Sabahudin Velić proglašen neuračunljivim

Kanibal koji je ubio i jeo majku mogao bi se naći na slobodi

  • 02.03.2019. 18:08

Krajiški kanibal Sabahudin Velić, koji je sjekirom ubio majku Nasihu (60), a potom jeo dijelove njenog tijela, od početka februara nalazi se na čuvanju i psihijatrijskom liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, gdje će, prema odluci Kantonalnog suda u Bihaću, provesti šest mjeseci.

Ovih dana pokrenut je sudski postupak kako bi Velić trajno ostao na Sokocu, a što će zavisiti i od iznalaženja sredstava koja će se morati uplatiti Zavodu na Sokocu. U suprotnom, kako saznajemo, ovaj opasni ubica mogao bi se, eventualno, naći na slobodi.

Postupak za trajno čuvanje i liječenje Velića pokrenut je pred Opštinskim sudom u Bosanskoj Krupi na inicijativu Tužilaštva USK jer je tim vještaka konstatirao da Velić boluje od psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

"Prije 10 dana predmet nam je stigao iz Kantonalnog suda u Bihaću. Sudija je već pokrenuo postupak i u narednom periodu bit će ispitan vještak koji je utvrdio da je Sabahudin Velić krivično djelo počinio u stanju neuračunljivosti," rekao je Sead Komić, predsjednik Opštinskog suda u Bosanskoj Krupi.

Postupak se vodi ubrzano jer, kako nam je objasnio Komić, moraju se iznaći novčana sredstva kojima bi se, nakon isteka šest mjeseci, trebao uplatiti nastavak liječenja i čuvanja Velića na Sokocu.

"Ukoliko sudija donese odluku da liječenje treba biti produženo, ja ću odmah obavijestiti Vladu Unsko-sanskog kantona o odluci i tražiti da se iz budžeta izdvoje sredstva kako bi se uplatio nastavak liječenja," rekao je Komić.

Ukoliko Kanton eventualno ne izdvoji sredstva, Velić bi se, kako nam je pojašnjeno, mogao naći na slobodi.

"Mi ćemo na vrijeme obavijestiti Kanton o odluci Suda. Ukoliko se eventualno ne izdvoje sredstva, onda bi na njima bila odgovornost ukoliko se Velić nađe na slobodi," pojasnio je Komić.

Stravičan slučaj u Mahmić Selu kod Bosanske Krupe otkriven je kad se Velić 14. septembra prošle godine sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće sjekirom ubio majku Nasihu. Nakon ubistva otišao je klanjati, da bi poslije tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga.

Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na nepoznato mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao raznim alatom, kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo. Monstrum je razbacao dio tijela po okolnim livadama i šumi, dok je dio zakopao u blizini kuće

Velić je ubio i psa jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan. U četiri iskaza tvrdio je da je morao izvršiti zločin, jer je bio začaran i samo je slušao upute više sile. Nakon svega, unajmio je automobil i zaputio se u Sarajevo, vjerujući da će tamo dobiti pomoć onih koji se bolje razumiju u vjeru.