Jablaničko jezero

Ko je Mucić koji se utopio: Komandant logora Čelebići

  • 19.07.2020. 21:25

Juče je pronađeno tijelo Zdravka Pava Mucića (75) koji se utopio u Jablaničkom jezeru.

Mucić je haški osuđenik koji je 1998 osuđen na sedam godina zatvora, a 2001. godine kazna mu je povećana na devet godina. Ali, ko je bio Zdravko Mucić? To je ime koje ne smije da se zaboravi.

Mucić je bio komandant logora Čelebići u kojem su mučeni, silovani i ubijani Srbi.

Mucić je proglašen krivim za protivpravno zarobljavanje civila, imao je odgovornost da utvrdi da li su zarobljenici legitimno pritvoreni ili ne, što on nije provjeravao.

Pod njegovom komandom u logoru Čelebić, dešavale su se monstruozne stvari za koje je najveću odgovornost preuzeo Hazim Delić. Električne naprave kojima su mučeni zarobljenici, prebijanja, silovanja i ubistva na najgori način.

Zdravko Mucić bio je komandant logora i Žalbeno vijeće ga je označilo kao odgovornog za nehumane uslove u logoru, zlostavljanje zarobljenika i druga krivična djela, i potvrdilo mu presudu.

Logor Čelebići je koncentracioni logor za mučenje Srba tokom rata u BiH 1992-1994. Ovim logorom su upravljale jedinice Hrvatskog vijeća obrane u BiH (HVO) , a kasnije i muslimanske vojne i policijske snage Bosne i Hercegovine. Logor se nalazio u selu Čelebići, opština Konjic, na severu Hercegovine. U njemu je ubijeno oko 400 logoraša.

Logor Čelebići je bio u funkciji 28 mjeseci, od maja 1992. godine, do 6. oktobra 1994.. Kroz ovaj logor je prošlo najmanje 700 zatvorenika srpske nacionalnosti, koji su uhapšeni tokom zločinačkih operacija združenih muslimansko-hrvatskih snaga u BiH, kako bi se etnički očistila sva srpska naselja između Sarajeva i Mostara.

U maju 1992. godine su otpočele ove akcije etničkog čišćenja protiv srpskog stanovništva. Od ovih 700 zatvorenika, njih je 13 umrlo u zarobljeništvu. Zatvorenici u logoru su bili podvrgnuti stravičnom mučenju, seksualnom zlostavljanju , batinanju, okrutnom i nečovečnom postupanju. Pojedini zatvorenici su ubijeni ili pretučen na smrt.

Тагови: