Suđenje Naseru Oriću

Kojić: Sud BiH jedino može donijeti osuđujuću presudu

  • 03.11.2018. 10:58

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da Sud BiH u predmetu "Naser Orić" jedino može donijeti osuđujuću presudu.

"Nadamo se da će u ovom slučaju u sudskom vijeću sjediti pravnici, a ne ratni kadrovi koji provode politiku umjesto pravde i da će jedina moguća presuda u ovom slučaju biti osuđujuća", rekao je Kojić Srni. 

Kojić kaže da je javnosti poznato kakve je sve brutalne zločine činio Naser Orić zajedno sa svojom hordom koja je harala Srebrenicom i ubijala srpske civile i zarobljene vojnike. 

"Na području srednjeg Podrinja ubijeno je 2.600 srpskih vojnika i civila, od čega 50 djece i više od 200 žena", podsjetio je Kojić, napominjući da su u pitanju strašni i brutalni zločini koje su pripadnici muslimanskih snaga pod komandom Orića počinili nad srpskim narodom na području srednjeg Podrinja. 

On ističe da je od samog početka ovaj predmet pratilo mnogo kontroverzi u vezi sa vršenjem uticaja na svjedoke i zaštićene svjedoke. 

Prema njegovim riječima, Naser Orić je od svega toga bio amnestiran kod Suda BiH, jer nisu preduzimane nikakve mjere i radnje kako bi Orić proveo vrijeme u pritvoru do okončanja procesa. 

"Na kraju smo imali oslobađajuću presudu, koju je zatim ukinulo Apelaciono vijeće Suda BiH i vratilo slučaj u ponovni postupak. Mislim da je tada bilo sasvim dovoljno argumenata i dokaza da Naser Orić bude presuđen", zaključio je Kojić. 

Tužilaštvo BiH predložilo je Apelacionom vijeću Suda BiH da komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i pripadnik te vojske Sabahudin Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba. 

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. 

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres. 

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 9. novembar.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм