Sud BiH

Komandir Granične policije BiH osuđen uslovno, iz budžeta mu plaćan stan koji nije koristio

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2022. 13:04

Radenko Sukara, komandir u Graničnoj policiji BiH, osuđen je u Sudu BiH na jednu godinu uslovne kazne zbog prevare u službi, čime je oštetio budžet BiH za 8.871KM.

Naime, Sukara je u svojstvu službene osobe u institucijama BiH od 26. marta 2018. do 31. decembra 2020. godine u Bosanskom Grahovu zaključio fiktivni ugovor o zakupu stana sa B.G. u kojem nikada nije stanovao, niti je namjeravao stanovati.

“Navedeni je oštetio budžet BiH za iznos od 8.871,50 KM koji mu je, shodno rješenju Ministarstva bezbjednostii BiH o primanju prava na naknadu za smještaj, za navedeni period isplaćivan u mjesečnom iznosu od 300 KM”, saopšteno je iz Suda BiH nakon presude.

Sud mu je izrekao uslovnu kaznu kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno određeno da se ova kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine od dana pravomoćnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

Od optuženog se oduzima pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 8.871,50 KM.

Prvostepenom presudom od 31. marta 2022. godine optuženi Radenko Sukara oslobođen je od optužbe da je počinio krivično djelo prevara u službi ali je presuda rješenjem vijeća Apelacionog odjeljenja od 14. jula ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.