Министар

Кошарац: Све док странци намећу рјешења, упитна је било каква перспектива БиХ

  • Извор: СРНА
  • 04.12.2023. 11:11

Све док странци, а поготово нелегитимни високи представник, доносе одлуке, намећу рјешења, те на најгрубљи начин урушавају суверенитет и Дејтонски споразум, упитна је било каква перспектива БиХ, укључујући и ону европску, истакао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

"Само у договору домаћих политичких актера могуће је тражити рјешења и перспективе за БиХ. Никоме у овој земљи, као ни самој ЕУ, не треба колонија, већ суверена земља, о чијим унутрашњим питањима одлучују легитимно изабрани представници народа", оцијенио је Кошарац који ће сутра учествовати на Другом политичком форуму о европском путу БиХ са представницима Европске комисије у Бриселу.

Он је "Инстаграму" објавио да није превелик оптимиста, нити има велика очекивања од тог састанка.


Бањалучка полиција заплијенила дрогу, једно ухапшено

Бањалучка полиција заплијенила дрогу, једно ухапшено

"Мој циљ је заштита интереса Републике Српске и представљање њених позиција. Охрабрен сам чињеницом да ће и предсједник Милорад Додик истог дана боравити у Бриселу. Ово ће бити прилика да поново укажемо на чињеницу је Српска предложила усвајање 14 кључних приоритета у пакету и интегрално, показујући своју пуну опредијељеност за пут ка ЕУ. У том процесу инсистирамо на уважавању уставних надлежности и механизма координације", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је примарни интерес званичника из Републике Српске закон о Уставном суду БиХ и одлазак странаца из ове институције, као и затварање ОХР-а.

Кошарац је указао да Република Српска није реметилачки фактор, нити фактор нестабилности.

"Имамо дефинисане политичке ставове и нудимо рјешења за сва отворена питања у БиХ.

Наша позиција увијек је иста - договор два ентитета и три конститутивна народа у оквиру дејтонске БиХ, без међународног интервенционизма", рекао је Кошарац.


Приједорчанин ухапшен и остао без аута - за казне дугује више од 53 хиљаде КМ

Приједорчанин ухапшен и остао без аута - за казне дугује више од 53 хиљаде КМ

У Бриселу ће сутра бити одржан други политички форуму на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ на којем ће бити ријечи и о напретку на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Форуму ће претходити састанак страначких лидера из БиХ са комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем.

Други политички форум на високом нивоу одржаће се под предсједавањем Вархељија и предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто.

Пратите нас и путем Вибера