Tužilaštvo već reagovalo

Kupovinu respiratora od 5,3 miliona evra u BiH dobila poljoprivredna firma

  • 27.04.2020. 21:25

Tužioci u Sarajevu otvorili su u ponedjeljak istragu nakon što su mediji objavili da je poljoprivredna firma, kojom upravlja televizijski voditelj, po narudžbi vlasti kupila stotinu respiratora za liječenje oboljelih od covida-19.

Vlada Federacije BiH iz proračuna je za to izdvojila 5,3 milijuna evra, a prvih osamdeset aparata stiglo je u Sarajevo iz Kine proteklog vikenda.

Naknadno se ispostavilo da je dobavljač respiratora firma "Srebrena malina" iz Srebrenice registrovana za uzgoj te preradu voća i povrća, prenosi portal Klix.

Direktor firme je izvjesni Fikret Hodžić, za kojeg mediji navode da je poznatiji kao voditelj na lokalnoj televizijskoj stanici.

Kineski respiratori plaćeni su oko pedeset hiljada evra po komadu, dok oni zapadnih proizvođača na tržištu stoje između 35 i 40 hiljada evra.

S obzirom na vanredno stanje u Federaciji BiH zbog epidemije koronavirusa, medicinsku opremu moguće je kupiti izravnom pogodbom i bez javnog konkursa, što je bio slučaj i sa spornim respiratorima, navode lokalni mediji.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок