Iza nekih se kriju zanimljive priče

Legija, Mutavi, Zvijer, Pitbul, Amsterdam: Evo kako su poznati kriminalci dobili nadimke

 • 09.06.2020. 09:50

Mnogi kriminalci u Srbiji prepoznatljiviji su po svom nadimku nego imenu, a iza nekih se kriju zanimljive priče o tome kako su nastali. Vlada Budala, Šiptar, Legija, Sale Mutavi, Joca Amsterdam, Zvijer... samo su dio spiska najpoznatijih nadimaka iz podzemlja, a interesantno je i da ih policija tako evidentira. Dobili su ih uglavnom prema "poslovima" kojima se bave, a ima i onih koji su svoje "ulično kršteno ime" zaradili po fizičkim karakteristikama. Neki su sami sebi pokušali da daju opasan pseudonim jer on zapravo predstavlja reputaciju mafijaša, piše Nova.rs.

Jedan od najbrutalnijih nadimaka je Zvijer, kako zovu Sretka Kalinića, jer je svoje žrtve, navodno, mlio u mašini za meso. Vladimir Milisavljević, nekadašnji pripadnik Zemunskog klana, nadimak Budala je dobio jer je navodno završio fakultet, a Aleksandar Stanković – Sale Mutavi zbog toga što je imao govornu manu…

Tocilo je uhapšen prošle godine u Mladenovcu zbog sumnje da je švercovao 77 kilograma heroina. Za samo šest mjeseci od momenta kada je izašao iz zatvora uspio je da ponovo organizuje kriminalnu grupu koja je krijumčarila drogu iz Turske čija vrednost je procijenjena na čak pet miliona eura. Mladen je nadimak Tocilo dobio po svom ocu koga su takođe tako zvali.

Vladimir Milisavljević – Vlada Budala

Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, pripadnik zemunskog klana, u Španiji je osuđen na 22 godine i robija u najozloglašenijem zatvoru. Nadimak je dobio po tome što je jedini u klanu završio fakultet, pa su ga ostali ismijavali da je budala. 

Goran Vuković – Majmun

Ubijen je u decembru 1994. godine, bio je šef voždovačkog klana. Nadimak je dobio zbog sposobnosti da se sa spoljne strane popne na drugi sprat zgrade.

Milorad Ulemek – Legija ili Šareni

Legija je osuđen za ubistvo Đinđića, a nadimak je dobio jer je jedno vrijeme proveo u francuskoj Legiji stranaca, a Šareni zbog brojnih tetovaža. 

Saša Cvetanović – Pitbul ili Gladijator

Nepravosnažno je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića. Zbog fizičkih osobina nazvan je Pitbul, ali on sam je na saslušanju tražio da ga zovu Gladijator. 

Željko Milovanović – Gavra, Srebrni Letač ili Crveni Vjetar

Milovanović je u zatvoru zbog ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića. Nadimke je dobio jer je uspijevao da umakne policijama u regionu i uspješno pobjegne iz zatvora. Navodno, Letač je postao kada je kupio motorni zmaj kojim je letio iznad Baranje.

Zvezdan Jovanović – Zmija

Osuđen je na maksimalnu kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Nadimak Zmija stekao je kao snajperista u Jedinici za specijalne operacije, kao neko ko napada tiho, precizno, iznenada i smrtonosno.

Rodoljub Radulović – Miša Banana

Uhapšen je u Rio de Žaneiru, a devet godina se skrivao od pravosudnih organa Srbije. Iza rešetaka je završio zvog šverca kokaina za Darka Šarića. Nadimak je dobio jer se bavio uvozom banana iz Latinske Amerike.

Radoslav Cvijović – Cvika ili Vatrogasac

Novosadski Eskobar, kako ga još zovu, tereti se za šverc kokaina, a blisko okruženje ga je prozvalo Vatrogasac jer je studirao Višu vatrogasnu školu. 

Sretko Kalinić – Beli ili Zvijer

Osuđen za učešće u atentatu na premijera Zorana Đinđića, ali i za mnoge druge zločine Zemunskog klana. Bio je Beli, ali je zbog surovih ubistava rivala, koje je, između ostalog, i mlio u mašini za meso, postao Zvijer.

Slobodan Šaranović – Doktor

Ubijen je u Budvi u martu 2017. godine, a prije nego što je ušao u svijet kriminala, bio je student medicine.

Luka Bojović – Pekar

Bojović se nalazi u zatvoru u Španiji, a srbijanskoj policiji je prvo bio poznat po tome što je držao pekare po Beogradu. 

Dejan Milenković – Bagzi

Bagzi je devedesetih bio dio kriminalnog miljea u Srbiji, a onda je postao svjedok saradnik u procesu protiv “zemunaca”. Nadimak je dobio po Bendžaminu Sigelu Bagziju, jednom od najvećih američkih gangstera iz vremena prohibicije.

Aleksandar Stanković – Sale Mutavi

Bio je vođa navijača Partizana, a ubijen je 2016. godine. Nije umio dobro da izgovori slovo L pa je zbog toga i dobio nadimak Mutavi. 

Veljko Belivuk – Velja Nevolja

Jedan od vođa navijača Partizana teretio se za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića. Za veoma kratko vrijeme postao je jedan od najpoznatijih kriminalaca u srbijanskom podzemlju, a nadimak je dobio zbog mnogih krivičnih djela koje je počinio.

Dušan Spasojević – Šiptar

Ubijen je u martu 2003. godine, a bio je vođa Zemunskog klana. Nadimak je dobio po tome što je godinama trgovao drogom sa Albancima sa Kosova, a i porijeklom je sa juga Srbije.

Željko Ražnatović- Arkan

Željko Ražnatović Arkan, nadimak je dobio po glavnom junaku iz istoimenog crtanog stripa, dok prema rječniku latinskog jezika reč “arcanus” označava misteriju. 

Miladin Suvajdžić – Đura Mutavi

Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi znao je sve tajne Zemunskog klana, a uhapšen je nakon ubistva Zorana Đinđića. Nikada nije pričao, pa je tako i dobio nadimak Mutavi.

Đorđe Božović – Giška

Đorđe Božović Giška, legenda beogradskog asfalta i komandant Srpske garde, ubijen je prije 29 godina. Nadimak Giška dobio je u djetinjstvu zbog viška kilograma. 

Sreten Jocić – Joca Amsterdam

Sreten Jocić važi za jednog od najopasnijih kriminalaca, a nadimak je dobio zbog kokainskih poslova u Holandiji.

 • 12:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.