Obračuni širom svijeta

Likviridaju ih čim izađu iz zatvora: Mafija godinama vreba protivnike

  • Извор: Агенције
  • 19.09.2022. 13:17

Čini se da su mafijaši u stanju da godinama čekaju protivnike da odsluže svoje kazne kako bi im se osvetili, a posljednji u nizu zločina koji to i dokazuje jeste ubistvo vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, koji je izrešetan u Istanbulu 8. septembra.

Podsjetimo, Vukotić je iz zatvora izašao u julu 2020, a tokom boravka u Spužu, kao i u beogradskom CZ-u, ubice su na razne načine pokušavale da dođu do njega i likvidiraju ga, ali to je bilo nemoguće. Tek nakon njegovog izlaska iz zatvora uspjeli su u svojoj namjeri da ubiju Vukotića.

Kriminolog Aleksandar Stevanović objasnio je da kriminalcima zatvor nije garancija bezbjednosti, ali da su tamo svakako bezbjedniji nego na slobodi. Ali je iskustvo pokazalo, počevši od Italije osamdesetih i devedesetih, pa sve do danas da ako postoji namjera da neko bude likvidiran, onda ne može biti sačuvan ni u zatvoru.

On je napomenuo da je bilo rijetkih situacija u kojima su kriminalci sami išli na robiju kako bi sebi sačuvali život i sačekali da se sukob među suprotstavljenim grupama primiri ili čak završi.

Nije samo prvi čovjek “škaljaraca” glavom platio život na slobodi. Sličnih situacija bilo je i u redovima “kavčana”. Tako je visokopozicionirani pripadnik tog klana Vladimir Roganović likvidiran neposredno nakon što je napustio zatvor u Podgorici.

Izbjegavao kaznu

– Roganović je te 2018. godine na slobodi proveo svega tri dana a onda je ubijen u Beču, gdje se sklonio po izlasku iz zatvora – podsjeća izvor i dodaje da je i Aleksandar Stanković, vođa navijačke grupe Partizana Janjičari i saradnik kavačkog klana, likvidiran dok je izbegavao odlazak na robiju.

- Stanković je bio osuđen na pet godina i 10 mjeseci zatvora i čekao ga je odlazak na robiju, ali je on tri godine izbjegavao da se javi na izdržavanje kazne. Da nije odlagao odlazak u zatvor, u vreme ubistva bio bi iza rešetaka i vjerovatno izbegao smrt u tom trenutku – podsjeća sagovornik.

Izvori iz crnogorske policije rekli su za Ekspres da su u nekoliko navrata savjetovali pripadnike škaljarskog i kavačkog klana da ne koriste zakonske mogućnosti da što prije izađu na slobodu.

– Minji Šakoviću (ubijen u junu), dok je bio u istražnom zatvoru, jasno smo rekli da postoje informacije da će biti ubijen ukoliko izađe na slobodu. Njima je, međutim, draže da popiju kafu u bašti nekog kafića pa makar i izgubili glavu - rekao je izvor Ekspresa.

I kriminolog Dobrivoje Radovanović slaže se da će svaki kriminalac prije izabrati izlazak na slobodu nego bezbjednu robiju.

- Svi se oni uzdaju u to da će se dobro čuvati napolju, da mogu da odu u druge zemlje i promjene lični opis da imaju tjelohranitelje i dobru logisitiku. Gubitak slobode za ljude poput njih ravan je smrti - kaže Radovanović.

Opstaju zbog zatvora

Vođe kavačkog klana, nakon raskola kotorske grupe, postali su Slobodan Kaščelan, Radoje Zvicer i Igor Božović. Na Zvicera već je pokušan atentat 2020.u Kijevu i on se trenutno nalazi u bjekstvu.

Ostala dvojica lidera “kavčana” Kaščelan i Božović nalaze se u pritvoru, što je vjerovatno otežalo suparničkom klanu da dođe do njih. Kaščelan se u pritvoru nalazi od aprila 2021., kada je uhapšen u Kotoru zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu. Božović se nalazi u pritvoru takođe od aprila 2021. a u junu iste godine isporučen je sa sinom Crnoj Gori iz Portugala.

Ubijeni poslije izlaska iz zatvora

Vođa navijača, Velibor Dunjić (27) ubijen je u maju 2014. godine, samo pet mjeseci nakon izlaska iz zatvora. On je likvidiran u blizini splava Džimi kod Ušća, dok je djevojka koja je sa njim bila u kolima teško ranjena.

Nenad Opačić ubijen je u februaru 2015. u Novom Sadu dok je bio na odsustvu tokom izdržavanja zatvorske kazne. Slobodan Šaranović ubijen je u martu 2017. u Budvi, nakon samo tri meseca posle puštanja iz pritvora, piše Kurir.

Marko Markuš ubijen je u novembru 2017. u Novom Sadu, a pušten je iz pritvora u februaru iste godine. Luka Radulović ubijen je u aprilu 2018. u Beogradu, malo više od mjesec dana nakon što je pušten iz pritvora. Vladimir Roganović likvidiran je u Beču u decembru 2018. samo tri dana nakon što je pušten iz pritvora.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.