Осумњичен за тероризам

Малољетник из Билеће мјесец дана иза решетака: "За шалу ћеш, младићу, одговарати"

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2024. 19:03

Наредних мјесец дана малољетни Р.Т. из Билеће провешће у притвору, тако је одлучио Окружни суд у Бањалуци а на приједлог Републичког тужилаштва. Он се сумњичи да је планирао напад на Центар средњих школа у Требињу, свој план је објавио уживо на друштвеној мрежи ТикТок.

Грађани и данас у невјерици питају се у какво се то друштво претварамо.

АНКЕТА:

„Сачувај Боже.“ „Шта мислите ко је заказао?“ „Родитељи што не васпитавају своју дјецу, не воде рачуна, пусте их.“

„Читава ова клима је некако наопака. Дјеца су препуштена, родитељи стално раде, радно вријеме им је напорно, долазе навече кући то је одраз.“

Мислим да би мало више родитељи требали контролисати те телефоне дјеци, да у ствари буду упућени у то шта им дјеца раде у слободно вријеме. Некада не можемо све то да испратимо нажалост, али да се макар потрудимо и да се кући разговара с дјецом.“

„Контролисати треба и тај ТикТок, мени се то уопште не свиђа, да вам право кажем.“

Одговорност је на цијелом друштву, предњаче породица и школа. Нажалост, озбиљност проблема слабо ко схвата.

Они који би требали бити најгласнији данас ћуте, изјаву нам нису жељели дати ни у требињском Центру средих школа али ни у СШЦ у Билећи. Добити коментар од психолога или социолога у Требињу данас је било немогућа мисија.

Једини коментар ових требињских стручњака био је - тема је осјетљива. Када школски психолози, социолози и педагози ћуте полиција мора да дјелује али и да шаље апеле.

„Користим прилику да позовем родитеље и да скренем пажњу да воде рачуна о приступу на друштвене мреже малољетне дјеце, нарочито приликом уступања рачунара телефона, лаптопова  и да приликом кориштења налога морају водити рачуна о наведеном“, рекао Је Синиша Лакета, начелник ПУ Требиње. 

Девијација је увијек посљедица, за АТВ каже социолог Владимир Васић. У конкретном случају неко је заказао у процесу васпитања, друштвене мреже су стање погоршале.

 „Дјеца данас имају отворен прозор у јавност путем интернета и друштвених мрежа, неконтролисани сајбер свијет и у том сајбер свијету њима као узор понашања се намећу криминалци, намећу им се људи који шире девијације и људи који су са оне друге стране закона“, истиче социолог Владимир Васић.

Р.Т. је на ТикТоку показао свеску а у њој скица школе, план уласка, списак мртвих и рањених, излазак и на крају самоубиство. По том плану све је требало да се деси јуче од 10 сати и 10 минута. Полиција је одмах реаговала, седамнаестогодишњак је ухапшен а онда и предат Републичком тужилаштву, тамо је рекао да се шалио.

 „ОК шала је али за ту шалу ћеш, младићу, да одговараш и мораш да одговараш и треба да одговараш. Систем просто мора да се позабави тим појединцима али морамо напоменути тој дјеци је потребна помоћ“, сматра Васић.

Незваничне информације кажу да је Р.Т. повучен, ћутљив и да је прије неки дан био код школског психолога. Похађа машинску школу у СШЦ Голуб Куреш у Билећи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина