Случајеви

Монструозни злочини који су узнемирили јавност: Стравична убиства дјеце у БиХ

  • Извор: Аваз
  • 08.04.2024. 15:24

Монструозно убиство дјевојчице Данке Илић (2) у Србији подсјетило је на стравичне случајеве који су се десили у Босни и Херцеговини. Убиства Смаје Ћесира, Дениса Мрњавца само су неки од стравичних случајева у којима су жртве насилника били дјеца и малољетници, а којих је у нашој земљи, нажалост, било у великом броју.

Очух и мајка

Дјечак Смајо Ћесир имао је само три и по године када је убијен. Његове убице и злостављачи добили су 97 година затвора. Очух Салих Арнаутовић и мајка Ена Липа осуђени су на максималну затворску казну у трајању од по 45 година, а нана Мунира Липа на четири и по године затвора.

Смајо је у фебруару 2014. умро од посљедица монструозног премлаћивања. Арнаутовић и Липа су континуирано, од средине децембра 2013., тукли малог Смају у кући у Хаџићима. Очух и мајка су 25. фебруара 2014. појачали музику на транзистору у соби, а потом шакама и каишем с металном копчом ударали дјечака по свим дијеловима тијела. Ударци које су му задали изазвали су крварење у мозгу и оток, што је довело до смрти. На тијелу дјечака пронађено је више од 30 лакших и неколико тежих повреда.

Нафиз након џамије жели да сагради и двије цркве

Нафиз након џамије жели да сагради и двије цркве

Ове године навршило се 16 година од убиства Дениса Мрњавца. Денис је био ученик другог разреда гимназије Католичког школског центра у Сарајеву. На повратку кући, 5. фебруара 2008. године, у трамвају гаражног броја 209, напала су га три малољетна хулигана иако није ништа учинио.

Њега су напали тада 19-годишњи Берин Талић, Адемир Леловић (18) и Нермин Сикирица (17). Двије године касније Сикирца је осуђен на 10 година затвора за убиство, а Леловић и Талић проглашени су кривима за помагање тада малољетном Сикирици. Леловић је добио 15, а Берин Талић четири године затвора.

Семир Велагић из Горње Слапнице код Какња осуђен је на 18 година затвора због насиља у породици које је резултирало смрћу његовог двогодишњег пасторка Ајнура Смоле. Мали Смоло је брутално претучен јер није престајао плакати. Злостављање дјечака од очуха монструма трајало је мјесецима, а врхунац и тешко повређивање 4. новембра 2014. Тог дана, приликом пресвлачења, Велагић га је почео шамарати, тако да је дјечак задобио изљев крви испод тврде мождане овојнице, да би овај потом ухватио Ајнура за мајицу, дигао га с кауча и снажно бацио на бетонски под прекривен само тепихом, на који је дјечак пао леђима, те задобио тешке повреде тјемена главе.

Заклао малишане

Злочин који је шокирао БиХ, регију, али и ширу јавност јесте троструко убиство и самоубиство које се 13. децембра 2019. догодило у Бихаћу. Адмир Совић (37) своје троје малољетне дјеце у доби од седам, пет и двије године заклао је на спавању, а потом се објесио на улазним вратима куће. Прије него што је починио гнусни злочин, својој супрузи је оставио поруку да је “више никада нико неће звати мајком”.

Хапшење у Бањалуци: Станари оближњих зграда чули галаму

Хапшење у Бањалуци: Станари оближњих зграда чули галаму

Колико је цјелокупна јавност била згрожена, показује, између осталог, и чињеница да је власник куће у којој су малишани живјели, а коју је породица унајмила, одлучио да ће је сравнити са земљом.

Само неколико дана прије овог монструозног злочина, тачније 8. децембра 2019., средњу Босну погодила је незапамћена трагедија када је у Новом Травнику пијани возач Нермин Рустемпашић покосио жену и петеро дјеце на тротоару. На мјесту су остале мртве мајка и кћерка, Азра и Алма Хајрић, док је троје дјеце тешко повријеђено. Нермин Рустемпашић осуђен је 2020. на 15 и по година затвора.

Пуцао у двоје дјеце

Несад Дједовић (42) из тузланског насеља Горња Липница 28. септембра 2016., пуцавши из пиштоља, усмртио је сина Амара (7) и кћерку Мелису (11) те након тога пуцао у себе.

Кевац: АТВ не одустаје од своје уређивачке политике

Кевац: АТВ не одустаје од своје уређивачке политике

Дјевојчица је подлегла на лицу мјеста, док су дјечак и отац превезени у УКЦ Тузла. И дјечак и отац непосредно након трагедије давали су знаке живота, но дјечак је убрзо преминуо, док је Несад умро 30. септембра.

Бацио сина у провалију

Кантонални суд у Мостару 2019. осудио је Милу Шимића из Груда на 15 година затвора за убиство тек рођеног сина, којег је бацио у провалију. Новорођенче је, наведено је у оптужници, главом ударило о тврду подлогу и задобило масовне повреде костију главе, усљед чега је наступила смрт. Пресуда је изречена након што је Суд размотрио и прихватио споразум о признању кривице, који је Шимић склопио с Тужилаштвом ХНК.

Војкана Богојевић из Трњана код Добоја осуђена је на 10 година затвора за убиство бебе своје ментално заостале кћерке Сање, коју је навела да убије и своју другу бебу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм