MUP Republike Srpske sproveo akciju "Fiskalna kasa"

  • 14.12.2020. 19:54

Pretresene su 33 lokacije u Banjaluci i jedna u Prijedoru koje koriste 22 osobe protiv kojih je podnesen izvještaj. Akcija je usmjerena na otkrivanje utaje poreza i malverzacije fiskalnim kasama i softverskim programima kojima je izbjegnuto plaćanje poreza.

Osim vlasnika pretresenih objekata, osumnjičeni su i programeri koji su napravili i razvili taj sistem za varanje koji se koristi prilikom izdavanja fiskalnih računa. Sve je to otkriveno u akciji MUP-a Republike Srpske pod nazivom "Fiskalne kase". 

"Ono što možemo reći jeste da je akcija "Fiskalne kase" počela prije nekih 6 mjeseci i da je ona usmjerena upravo na otkrivanje krivičnih djela utaja poreza, krivičnog djela neovlaštenog bavljenja određenim zanimanjem, kao i na izvršenje krivičnih djela u sastavu kriminalnog udruženja, a koji se odnose na malverzaciju sa fiskalnim kasama", rekla je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske. 

Izvještaji su protiv osumnjičenih podneseni još ranije, ali sa današnjim pretresima prikupljani su dodatni dokazi protiv njih. Poreska uprava Republike Srpske je ranije došla do informacija da određeni poreski obveznici ne prijavljuju sav prihod, o čemu su obavijestili MUP Srpske. 

"Po naredbi Okružnog suda Banjaluka, inspektori MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa inspektorima Poreske uprave Republike Srpske, od jutros vrše pretrese, te privremeno oduzimaju predmete i dokumentaciju iz više poslovnih objekata radi prikupljanja dokaza u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo utaja poreza i doprinosa. Cilj prikupljanja dokaza neće biti samo utvrđivanje eventualne krivične odgovornosti poreskih obveznika, nego će te dobijene informacije poslužiti Poreskoj upravi Republike Srpske i za utvrđivanje dodatnih poreskih obaveza", saopštili su iz Poreske uprave Republike Srpske. 

Akciju je sprovela Uprava za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa pripadnicima Policijskih uprava Banjaluka i Prijedor i Poreske uprave Republike Srpske. I u narednom periodu biće nastavljen rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a cilj je da bude stvorena lojalna konkurencija i da svi posluju pod istim uslovima. 
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?