Policija reagovala na bizaran oglas

Muškarac preko interneta prodavao avionski top

  • 28.11.2020. 13:38

Avionski dvocjevni top "GŠ23" našao se u malim oglasima.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije juče ujutro zakucali su na vrata užičanina M. J. (70), kod koga su pronašli oružje koje, navodno, koristi avion "mig-21", ali i brojni vojni i policijski helikopteri.

Prema saznanjima, oglas o prodaji avionskog topa GŠ23 po cijeni od 500 evra osvanuo je u oglasima u rubrici "strano oružje", zbog čega je alarmirana policija.

"Naše službe ništa nisu željele da prepuste slučaju, iako je u oglasu navedeno da je top bojevo neupotrebljiv. Odmah su reagovali i jedan od inspektora je glumio kupca. On se čuo sa advokatom koji je prodavao top, pa su se dogovorili da dođe da ga pogleda. U dogovoreno vrijeme "kupac", ali i ostali inspektori, zakucali su na vrata domaćina. On im je, ništa ne sumnjajući, pokazao oružje i tek kada su videli top, inspektori su reagovali i predstavili se. Zbunjeni prodavac ih je upitao u čemu je problem, jer je top navodno neupotrebljiv", priča izvor.

Navodno je odmah započeo policijski uviđaj.

"Odmah je započet policijski uviđaj, a ujedno su obavešteni i nadležni iz Ministarstva odbrane, s obzirom na to da se radi o vojnom oružju. Inspektori, ali i stručnjaci za oružje, su pregledali top, dok je advokat objašnjavao da je navodno samo posrednik i da po zakonu može da prodaje rashodovano i oružje koje je onemogućeno da se dalje upotrebljava. Poslije završenog uviđaja, top je poslat na analizu kako bi se detaljno utvrdilo njegovo poreklo na osnovu serijskog broja i da li je stvarno borbeno neupotrebljiv. Tek poslije analize vještaka i kada se utvrdi poreklo topa, odlučiće se da li će protiv advokata biti podnijeta prijava", rekao je izvor.

Prema nezvaničnim saznanjima, policija zajedno sa vojskom utvrđuje da li je top eventualno sa neke od letjelica, koje su se srušile tokom borbenih dejstava. Provjerava se i na osnovu serijskog broja da top eventualno nije izgubljen u avionskoj nesreći, pa ga je neko pronašao i preprodao. Prodaja oružja u kolekcionarske svrhe je dozvoljena, ali samo ako se ispune svi uslovi – da se oružju začepi cijev, skine obarač, zavare zatvarači…

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.