Okružni sud Istočno Sarajevo

Najveća zatvorska kazna za saobraćajnu nesreću - Kujoviću osam godina robije

  • Извор: Агенције
  • 16.05.2022. 13:45

Amir Kujović, nepravosnažno je osuđen na osam godina zatvora i dvije godine oduzimanja vozačke dozvole, odlučeno je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

To je najveća zatvorska kazna za saobraćajnu nesreću koju su sudovi u Republici Srpkoj ikada izrekli jednom optuženom.

Osim kazne zatvora Kujoviću je izrečena i dvogodišnja mjera zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije, u koju se neće računati vrijeme provedeno u zatvoru.

Kujović je oglašen krivim za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja za koje je zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Stravični udes dogodio se 11. avgusta 2020. godine na magistralnom putu Pale - Ljubogošta. U optužnici se navodi da je Kujović , bez važeće vozačke dozvole, upravljao "Mercedesom GLC 350", vlasništvo B.A. i da je vozio pod uticajem alkohola sa koncentracijom od 0,41 g/kg.

"Optuženi nije prilagodio brzinu karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, atmosferskim prilikama i saobraćajnim znakovima. Na dijelu puta gde je brzina ograničena na 60km/h, vozio je brzinom od 75 km/h, iako je bezbjedna brzina bila do 49 km/h", navodi se u optužnici.

Dodaje se da Kujović vozilo nije držao uz desnu ivicu kolovoza, već je prešao u lijevu traku namijenjenu za saobraćaj iz suprotnog smjera. Svjestan da tako može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život ljudi Kujović jena to pristao i izgubio je mogućnost da izbjegne saobraćajnu nezgodu.

Prednjim dijelom vozila optuženi je udario u ”Audi A3” kojim je upravljao Dario Hršum, krećući se iz Ljubogošte prema Palama. Usljed udara "Audi" je sletio s kolovoza i u njemu su poginuli Danijela i Dario Hršum. Iza stradalih su ostala dva sina Danilo i Ilija Hršum koji su nakon završnih riječi medijima dostavili potresno pismo u kojem su opisali kako je teško živjeti bez roditelja i koliko im nedostaje roditeljska ljubav, pažnja, briga, osmjesi.

Tokom suđenja ožalošćena porodica je ukazivala da Kujović nije iskazao kajanje, već naprotiv, da se ponašao bahato. To su dokazivali i njegovim objavama sa društvenih mreža i slično. Ukazivali su i na određene nejasnoće koje su se pojavljivale tokom krivičnog postupka. Naime, Kujović je nakon nesreće bio pozitivan na brzom testu na drogu, a vještačenjem krvi je utvrđeno da nije bio pod uticajem narkotika. Svjedoci nesreće Amina Rondić i Džejla Čeković, koje su se vozile s Kujovićem u džipu, na sudu su izjavile da se ne sjećaju kako je došlo do sudara jer su usljed povreda glave dobile amneziju.

Tokom suđenja jedno od ročišta je odgođeno nakon što je Kujović sudu dostavio nalaz da je pozitivan na COVID 19. Rezultat testa dobio je 29 minuta nakon testiranja, a porodica stradalih sumnja da se radi o falsifikovanom dokumentu, zbog čega su protiv Kujovića podnijeli krivičnu prijavu. Takođe, porodica je ukazala da Kujović nakon toga uopšte nije bio u izolaciji, jer je na društvenim mrežama objavljivao fotografije iz noćnog provoda.

(Izvor: UNA)

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.