Bez činjenica

Nakon izvinjenja: Podvalom pokušavaju opravdati napad na Srbe na Ilidži

  • Izvor: ATV
  • 18.01.2023. 14:47

Poslije standardnih povika da je Sarajevo otvoren grad za sve nakon svakog incidenta, pa tako i onog u kojem su napadnuti roditelji srpske djece na Ilidži, očigledno slijedi drugo poluvrijeme.

Društvenim mrežama se širi snimak srpskog kluba FK Fortuna Pančevo koji je takođe učestvovao na turniru u Sarajevu uz poruku da se napad na Srbe ne bi ni dogodio da prethodno nije bilo provociranja "djece i roditelja sa snimka".

Osim što su pojedini relevantni mediji objavili ovu vijest u kontekstu da su Srbi provocirali u Sarajevu, pa su po toj logici vjerovatno zasluženo i napadnuti, snimci uz poruke dijele se i društvenim mrežama.

Izvjesni Semir Kadribašić na tviteru je objavio sporni snimak uz poruku: "Gospodo dušebrižnici, ovo je slika sa turnira u Sarajevu. Ova djeca, neposredno prije napada huligana, potpomognuta i roditeljima pjevaju pjesmu pod kojom je počinjen genocid, ubijeno preko 10 hiljada građana Sarajeva, unišavani cijeli gradovi..."

Na to je dodao i da ne vjeruje da bi neko nekoga napao bez razloga i da je siguran da se prethodno dogodilo nešto.

Međutim, podvaljena optužba da su djeca pjevala "Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala" očigledno je s razlogom "poslužena" javnosti.

Snimak sa pomenute utakmice nastao je dan kasnije, dakle sigurno nije mogao prethoditi napadu na Srbe na Ilidži. A pored toga, iako je riječ o istoj melodiji, djeca na snimku nisu pjevala tu pjesmu, nego pjesmu posvećenu njihovom klubu Fortuna.

“Ko to kaže, ko to laže Fortuna je mala, 

Nije mala, nije mala, svakom po tri dala”. 

Ipak, ovaj video objavljen je na stranici Bošnjaci kao i na profilu Nihada Aličkovića, dobro poznatog srpskoj javnosti. O kome je riječ pročitajte OVDJE.

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO REGION

Cijeli region je ostao u šoku kada je stigla vijest iz Sarajeva da su napadnuti roditelji djece koja nastupaju za fudbalski klub Zvezdara na turniru u Sarajevu. Strašan napad na turniru u Sarajevu dogodio se u subotu uveče kada su lokalni huligani suzavcima, bakljama i noževima napali roditelje maloljetnih dječaka iz Srbije, koji su igrali za ekipu FK Zvezdare na "Šampion junior kupu".

Otac jednog dječaka uboden je dva puta u zadnji dio tijela i nogu.

Ostali roditelji su uspjeli da se odbrane, pa je jedan huligan dobio nekoliko udaraca. Djeca su prošla bez povreda, a četiri osobe su uhapšene, a više privedeno.

"UBIJ SRBINA"

Čitavom događaju je prethodila i skandalozna scena sa same utakmice na turniru.

Svemu tome je prethodilo skandiranje "Ubij Srbina" od strane dječaka na jednoj od utakmica u "Šampion junior kupu".

Dječaci su se poređali pored terena, zagrlili i krenuli da skaču i skandiraju.

Na snimku se može čuti i muški glas koji im dobacuje "Ko vam je to rekao da pjevate".

REAKCIJA EU

Incidenti na međunarodnom fudbalskom turniru na Ilidži predstavljaju djela nasilja motivisanog mržnjom a govor mržnje neprihvatljiv je u demokratskom društvu, odgovor je Delegacije EU na pitanje da komentarišu napad na grupu roditelja mladih fudbalera iz Srbije, u kojem je jedno lice zadobilo povrede nožem.

Pročitajte i:

Zbog napada na roditelje i djecu iz Srbije uhapšene četiri osobe

Novi detalji napada na Ilidži, skandirano: "Ubij Srbina"

Roditelje u Sarajevu napali huligani od ranije poznati policiji

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +38766585800 (Viber)