Reakcije na hapšenje aktiviste SDS-a

Napad zoljom teroristički akt sa političkom pozadinom?

  • 03.10.2018. 19:25

Verbalni napadi na institucije Spske opoziciji nisu uspjeli, pa su se odlučili za terorizam, poručuje danas predsjednik Srpske Milorad Dodik, komentarišući hapšenje SDS-ovog aktiviste Alesandra Radića zbog napada zoljom na zgradu u Banjaluci. Dodik za RTRS kaže da je napad samo potvda da u SDS-u postoji militantno krilo i da je čin politički motivisan.

"Apsurd-oni koji stalno pričaju o borbi protiv kriminala i korupcije sada su otišli u terorizam. Ne može niko da odvoji taj čin od podrške koja je data njemu da to učini, kao važnom čovjeku koji se često nalazi u društvu i često se slika sa predsjednikom SDS-a i tamošnjim povjerenikom Mektićem," rekao je Dodik.

Bivši predsjednik čelinačkog SDS-a, Goran Tubak tvrdi da je Aleksandar Radić glavni saradnik rukovodstva te stranke u Čelincu i da je kukavički od Vukote Govedarice što negira blisku povezanost sa uhapšenim Radićem.

Opozicija očigledno ima namjeru da naruši bezbjednost u Banjaluci, poručuje potpredsjednik Narodne skupštine Spske, Nenad Stevandić. Kaže da u prilog tome ide činjenica da je zolju na zgradu “Agrama” u Banjaluci, ispalio upavo aktivista SDS-a iz Čelinca, a opozicija je slučaj mjesecima koristila kao adut protiv MUP-a Srpske.

"Bilo je logično da se Govedarica izvini Lukaču jer ga je prije toga prozivao da neće, ne može, ili ne želi da ponađe počinioca, ali pošto poslije toga gospodin Radić uopšte nije ni izbačen iz stranke, a pošto su osvanule fotografije sa njim i visokim funkcionerima SDS-a, to se može tumačiti kao zaštita počiniocu," kaže Stevandić.

Stevandić podsjeća da MUP Srpske garantuje bezbjednost i neće dozvoliti da se ona naruši zarad političkih ciljeva. Isto smatra i Nikola Špirić, SNSD-ov poslanik u BH Palamentu. Špirić tvrdi da nije čudo da je Aleksandar Radić, koji je uhapšen zbog ispaljivanja zolje na poslovni objekat u Banjaluci u martu ove godine, član SDS-a. 

"Vidimo da su pojedini predstavnici, barem po informacijama MUP-a, članovi SDS, otkriveni da su ispalili zolju na jednu od zgrada u Banjaluci, ali nije ni čudo, kad militantno krilo SDS-a predvodi ministar Dragan Mektić," rekao je Špirić.

Darko Matijašević, koji je na funkciji ministra unutrašnjih poslova bio za vrijeme predsjedničkog mandata Dragana Čavića, smatra da potezi opozicije odavno imaju obrise obojene revolucije i da se pojedini slučajevi koriste u svrhu svrgavanja vlasti i napada na institucije. Jedan od njih je, kaže, i slučaj “zolja”. Pohvalno je, kaže Matijašević, što je MUP Srpske, sa ministrom Draganom Lukačem na čelu, odolio pritiscima i pronašao krivca.

"Moramo imati vjeru u naše institucije i zbog toga, taj događaj je u potpunosti iskorišten kao povod za nešto što se pipremalo jedan dovoljan niz godina i moramo biti spremni da to gledamo u ovom cijelom paketu," kaže Matijašević.

Ministar Dragan Lukač, ranije je poručio da je napad zoljom klasični teroristički akt, sa političkom pozadinom. Cilj je, kaže Lukač, bio da se MUP u javnosti prikaže kao nesposoban, a  bezbjednost u Banjaluci kao poljuljana. Da li su, pita ministar Lukač, predstavnici opozicije znali da je njihov aktivista počinilac napada, u vrijeme kada su zbog istog, napadali institucije Srpske.

"Imali smo mnogo skupštinskih pitanja tamo u vezi tog slučaja. Ustajao je tamo Vukota Govedarica, Borenović, Šukalo, Mihajlica, Glamočak, mnogi drugi, koji su pičali o ispaljenoj zolji na zgradu u Banjaluci i narušenoj bezbjednosti i da policija ne može da riješi taj slučaj," rekao je Lukač.

Iako i danas svi bruje o povezanosti Aleksandra Radića sa vrhom SDS-a, u rukovodstvu te stranke o slučaju zolja danas-ni riječi. Juče je Vukota Govedarica potvrdio da je Radić član SDS-a, a da će o njegovom usključivanju iz stranke odlučiti kada se oglasi Tužilaštvo. Tužilaštvo je Radiću odredilo pritvor, ali iz SDS-a još nije isključen.