Sramna odluka Suda BiH

Naser Orić oslobođen optužbi za zločine nad Srbima

  • 30.11.2018. 19:04

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni su svih optužbi za ubistva Srba u Podrinju. Izjave svjedoka, materijalni dokazi, ali ni propusti u prvostepenom postupku, nisu bili dovoljni da Apelacino vijeće nađe razloge za osuđujuću presudu.

Njenom izricanju, zbog oslobađajuće presude, nije prisutvovao srpki član sudskog vijeća. Prvi put se u BH sudu desilo da tužilac ne prisustvuje izricanju presude, u ovom slučaju Miroslav Janjić, koji je nakon oslobađanja Orića i Muhića, oštro kritikovao takvu odluku, smatrajući je najvećim apsurdom u BH pravosuđu. 

Odluka je unutra vijeća donesena 2:1, a sud nije prihvatilo izjave zaštićenog svjedoka koji je detaljno opisao ubistvo srpskih zarobljenika.  

"Shodno tome Apelaciono vijeće nije našlo svjedočenje svjedoka 01 pouzdanim i vjerodostojnim, jer u se u njegovim izjavama nalaze razlike koje su nedopustive", istakao je Tihomir Lukes, predsjedavajući Apelacionog vijeća. 

Porodice srpkih žrtava dočekao je kordon policije, koja ih je sprovela u BH Sud, ali su ubzo izašli iz te pravosudne institucije, ogorčeni što ni nakon više od dvadeset godina nema pravde za Srbe ubijene u Podrinju. 

Nisu davali izjavu, ali su pet minuta ćutali ispred zgrade Suda, sa jasnom porukom. Sud BiH jednako je Naser Orić, natpis je kojim su rekli šta misle o toj pravosdunoj institutciji, koja nije bila u stanju kazniti odgovorne za ubistva tri srpska zarobljenika.  

Autobus sa Srbima ispred Suda BiH ispraćen je zvižducima nekoliko stotina članova bošnjačkih udruženja, ali na takvo ponašanje je izostala reakcija policije. Ovo je poslednji čas i trenutak da se svi zapitaju, zašto nema Srba u sudnici i šta se time postiglo, poručuje tužilac Janjić. 

"Šta reći o sudu koji prvostepenu presudu donosi, na nepostojećem imaginoarnom dokazu, koji nije izveden na glavnom prestresu, Drugostepeno vijeće ukine tu presudu, kao nezakonitu, jer su donesene na izmišljenom i imaginarnom dokazu, a nakon toga isto to vijeće koje je ukinulo, kao nezakinito, potvdi tu presudu, donesenu na nepostojećem dokazu, i šta reći o sudu u kome na kraju obajve presude, u sundici ne dočeka niko, iz RS nema zastava iz RS, nema sudije iz RS, nema tužioca iz RS", istakoa je Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BiH.

A Naser Orić i Sabahudin Muhić, dočekani su u Sudu uz povike Alahu ekber. Nešto više od sat vremena su se zadržali u sudnici, a nakon što su izašli nisu davali izjave. 

Odbrana, koja se u toku postupka svim silama trudila da diskredituje zaštićenog svjedoka, koji je opisao način na koji su maltretirani i ubijeni srpski zarobljenici, zadovoljna je konačnim ishodnom postupka. 

"To je presuda koju smo mi očekivali u ponovljenom ostupku, tako da je odbaran apsolutno zadovoljna", istakla je Lejla Čović, advokat Nasera Orića.

Orićeve pristalice mahale su i ratnim zastavama. Sa nekoliko autobusa su stigli ispred Suda BiG pola sata prije izricanja presude, a tu su čekali sve dok Orić nije napustio sudnicu. 

Najbolji komentar na sve ono što se dešavalo u Sudu su svojom rekacijom dale srpske porodice, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog cetra za istraživanje rata i ratnih zločina. U Istoćnom Sarajevu je razgovarao sa porodicama srpkih žrtva, a zaključak je da treba što prije tražiti, ako ne ukidanje, odna reformu Suda BiH. Radi se o političkoj, a ne pravnoj odluci zasnovanoj na dokazima kaže Kojić, a sramotno je ističe da niko nije regaovao ni na ratne zastve i ponašanje članova bošnjačkih udruženja ispred Suda BiH. 

"Znaju regaovati kada je u pitanju zastava Republike Srpske u Predjenistvu, tada reaguju, pa ne daju, a sad ništa", istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. 

Oriću i Muhiću je izrečena pravosnažna presuda i na taj predmet je stavljena tačka. Ni odbrana ni Tužilastvo nemaju pravo žalbe, a optužnica ih je teretila za ubistva tri srpska zarobljenika, sudije Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм