Основни суд

Настављено суђење због пада бебе у Универзитетској болници Фоча

  • Извор: Кликс
  • 27.02.2024. 16:53

Данас је пред Основним судом у Фочи одржано предпретресно рочиште у предмету против медицинског особља Универзитетске болнице у Фочи којима је 19. аугуста 2022. године након порођаја испала беба Ј.В. из Требиња која је том приликом задобила тешке повреде главе.

Доктора Владимира Чанчара, шефа Од‌јељења гинекологије и акушерства Универзитетске болнице у Фочи и Биљану Кулић, бабицу тог од‌јељења Окружно јавно тужилаштво у Требињу терети за кривично д‌јело "Несавјесно пружање љекарске помоћи" за које им пријети казна од једне до осам година затвора. Оптужница је након свеобухватне истраге подигнута у децембру прошле године.

Пред Основним судом у Фочи 6. фебруара ове године Чанчар и Кулић се се изјаснили да нису криви.

На данашњем рочишту договорена је динамика наставка суђења односно даљи ток судског поступка и извођења свједока и доказа у овом предмету те ново рочиште заказано за 14. март ове године.

Шутјели о паду бебе

Подсјетимо, оптужница бабицу Биљану Кулић терети да је 19. аугуста 2022. године око 08:20 сати након порода пацијенткиње Јоване Весић из Требиња поступила супротно правилима љекарске струке, јер јој новорођенче испало са помоћног стола на под, док се Владимир Чанчар терети да је супротно правилима љекарске струке пропустио обавијестити родитеље да је беба пала на под те пропустио благовремено указати медицинску помоћ новорођенчету. Тек рођена д‌јевојчица је, према наводима оптужнице задобила тешке тјелесне повреде, а здравствено стање јој је погоршано због чега је око 18 сати тог дана упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гд‌је је хитно оперисана.

Данијел Весић, отац повријеђене бебе након данашњег рочишта пред судом у Фочи за Кликс.ба је изјавио како очекује да правда стигне све оне који су ћутали о паду његове д‌јевојчице након рођења.

"Вјерујем да ће овај суд донијети праведну одлуку, а ми никада нећемо стати тражити правду за ово што се десило. Наша д‌јевојчица данас има 18 мјесеци и успјешно се опоравила, али ми ћемо се борити до краја, ако треба до Стразбура јер желимо праведну казну. Ми можемо разумјети да се дешавају такве ствари, али о паду нашег д‌јетета се ћутало десет сати. Живот мог д‌јетета је био у питању, за то нема нагодбе. Срамне би биле новчане казне, такви људи не требају радити у болницама. Моје дијете је данас добро хвала Богу, али ми ћемо истрајати на овоме и ради друге д‌јеце. Борићемо се, нећемо одустати", категорични су Весићи.

Данијел Весић казао нам је да ће на наредном рочишту 14. марта ове године пред судом у Фочи, свједочити он, супруга Јована и његова сестра.

Весићи кажу да су највише погођени чињеницом да се о паду њихове бебе ћутало, те да су љекари у Фочи Данијела увјеравали да је беба добро, наводећи и то да ултразвук није показао никакве повреде те да је, након што је пребачена на КЦУС, новорођенчету урађен ЦТ главе на којем је уочена обострана фрактура и хематом те је зарађена хитна операција.

Пресуда за мито

Осим тога нико из фочанске болнице за цијело ово вријеме није се огласио о догађају, нити је било када контактирао породицу. Весићи су с друге стране, захвални тиму љекара Клиничког центра Универзитета у Сарајеву гд‌је је беба добила потребну медицинску помоћ и његу.

Подсјетимо да је у случају пада бебе у Универзитетској болници Фоча по оптужници Републичког јавног Тужилаштва РС-а вођен процес против доктора гинекологије Владимира Чанчара за примање 400 КМ мита од оца бебе, а против медицинске сестре Гордане Соколовић због примања мита од 100 КМ. Чанчар је признао кривицу и пристао да буде осуђен на пола године затвора и новчану казну од 20.000 КМ, а медицинска сестра Гордана Соколовић пристала је на условну казну од шест мјесеци затвора због примања мита од Данијела Весића. Она неће ићи у затвор ако у року од три године не учини кривично д‌јело. Такође и отац бебе Данијел Весић споразумно је осуђен на новчану казну од 5.000 КМ због давања мита.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.