Majka sposobna da prati suđenje

Novi detalji iz istrage smrti dječaka (3) koji je preminuo od opekotina

  • Извор: Телеграф
  • 13.10.2022. 15:15

Novo psihijatrijsko vještačenje Nišlijke Tamare S. (32), čiji je trogodišnji sin G.S. pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo 28. januara ove godine, pokazalo je da je sposobna da prati tok sudskog postupka.

Protiv nje je podnijeta krivična prijava za zlostavljanje i zapuštanje  maloljetnog djeteta a prvim vještačenjem koje je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva obavljeno aprila ove godine, ustanovljeno je da je privremeno procesno nesposobna. Sredinom prošlog mjeseca obavljena je nova psihijatrijska procjena koja je pokazala da joj se ipak može suditi.

– Psihijatrijsko vještačenje osumnjičene, koje je obavljeno u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici stiglo je u Osnovno javno tužilaštvo. Ustanovljeno je da je ona sposobna da prati tok sudskog postupka. To znači da će dokazni postupak za djelo za koje se tereti biti nastavljen, nakon čega će biti donijeta javnotužilačka odluka – saopštila je Olivera Mladenović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva.

Trogodišnjak je preminuo u stanu svoje bake D.T. u ulici Nova železnička kolonija nakon što se, kako su njih dvije tada kazale ekipi Hitne pomoći a zatim i policiji, popario vrelom vodom iz tuša. One su tada objasnile da je mališan izmakao njihovoj pažnji dok su hranile i oblačile ostalo dvoje djece T.S. Tvrdile su da je dječak nakon povređivanja bio živ te da su ga namazale mašću za opekotine a da su primjetile da ne diše tek oko tri sata ujutro. Međutim, na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom T.S. se branila ćutanjem a njena majka, protiv koje je takođe podnijeta krivična prijava za isto djelo u redovnom postupku, je promijenila prvobitnu izjavu. Tvrdila je da ni ona ni T.S. nisu bile prisutne u vrijeme povređivanja trogodišnjaka, odnosno da su u to vrijeme bile u Centru za socijalni rad. Prema navodima D.T., njena jedanaestogodišnja kćerka je bila ta koja je kupala mališane i G.S. poparila vrelom vodom, Njene navode potvrdila je i jedanaestogodišnjakinja koja ima status posebno osjetljivog svjedoka.

– Obdukcija je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tjela. Nalaz patologa doveo je u sumnju navode da je dječak bio živ još nekoliko sati nakon povrjeđivanja.

Tamarin branilac, advokat Miroslav Ristić predočio je da ovaj nalaz ne prejudicira krivičnu odgovornost njegove klijentkinje.

– Ustanovljeno je da je ona prilikom kritičnog događaja bila bitno smanjeno uračunljiva. Novo psihijatrijsko vještačenje znači samo da je procesno sposobna, da može da angažuje advokata, da učestvuje u postupku ali ne i da je krivično odgovorna – pojasnio je Ristić, piše Telegraf.

Krivični zakonik za djelo za koje se T.S. tereti predviđa kaznu zatvora do tri godine. Međutim, ukoliko se ustanovi da je bila neuračunljiva u vrijeme izvršenja krivičnog djela, izreći će joj se mjera bezbjednosti obaveznog čuvanja i liječenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Тагови: