Lukavac

Ocu 13-godišnjaka produžen pritvor: Šta je s dječakom koji je pucao u nastavnika

  • Извор: Аваз
  • 27.07.2023. 18:42

Ocu dječaka iz Lukavca, koji je 14. juna pucao u nastavnika Nedima Osmanovića u prostorijama Osnovne škole „Lukavac Grad“ u ovom gradu, pritvor je produžen za još dva mjeseca, potvrđeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prema riječima portparola Tužilaštva TK Admira Arnautovića, on se sumnjiči za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz Krivičnog zakona FBiH te neovlašteno nabavljanje i držanje oružja i municije, na osnovu Zakona o oružju i municiji TK.

“Istraga je u toku, a zbog karaktera djela ne možemo davati više detalja. Kada je riječ o dječaku, Tužilaštvo je u potpunosti nenadležno”, kazao je Arnautović za “Avaz”.

Pištolj iz kojeg je dječak upucao nastavnika registrovan je na njegovog pokojnog djeda, ali ga otac nije predao nadležnoj policijskoj stanici.

ATV u Lukavcu: Donosimo sve detalje ranjavanja nastavnika

ATV u Lukavcu: Donosimo sve detalje ranjavanja nastavnika

Poznato je da dječak u vrijeme događaja nije napunio 14 godina i da po zakonu ne može krivično odgovarati. Riječ je o dječaku koji je poznat po nasilnom ponašanju, zbog čega je i izbačen iz škole prije nekoliko mjeseci, ali, kako je riječ o maloljetnoj osobi, policija nije mogla reagovati.

Za njegovog privremenog staratelja imenovan je Centar za socijalni rad Lukavac. Poznato je da je dječak odmah nakon događaja izmješten u medicinsku ustanovu izvan Tuzlanskog kantona.

Stalni nadzor

Prema ranijim izjavama direktorice Centra za socijalni rad Lukavac, u ovom slučaju radi se o odgojno zapuštenom djetetu.

Pucnjava u školi u Lukavcu, jedna osoba povrijeđena

Pucnjava u školi u Lukavcu, jedna osoba povrijeđena

Prema proceduri koju nalaže zakonodavstvo, sada se vrši vještačenje dječakovog zdravstvenog stanja, a od nalaza psihologa zavisiće daljnji tok postupka, odnosno hoće li maloljetniku biti određeno liječenje ili će biti upućen u neku drugu instituciju na daljnju njegu i zbrinjavanje.

Iz Centra za socijalni rad su kazali da će dječak sve vrijeme biti pod nadzorom.

Prema nezvaničnim podacima, dječak je upao u probleme nakon smrti majke, a živio je s ocem.

Predviđene kazne

Članom 72. Zakona o oružju i municiji TK, između ostalog, propisano je da će se kaznom zatvora od tri mjeseca do dvije godine kazniti osoba koja bez važeće isprave o oružju nabavi, drži, nosi ili proda oružje ili bitne dijelove za oružje, dok je članom 73. propisano da će se fizičko lice koje nabavi, drži, proda, ili pokloni municiju fizičkom ili pravnom licu koje nema važeću ispravu o oružju kazniti novčanom kaznom od 2.000 KM do 10.000 KM ili kaznom zatvora do jedne godine.

Određen pritvor ocu učenika koji je ranio nastavnika

Određen pritvor ocu učenika koji je ranio nastavnika

Dječak je, kako su mediji ranije pisali, ispalio četiri hica, od kojih je jedan pogodio nastavnika Nedima Osmanovića u vrat. On je, kako tvrde izvori, pucao po učionici, a vatru je najprije otvorio kroz vrata. Nikoga od učenika nije ranio, nakon čega se dao u bijeg. Nastavnik je istog dana operisan.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)