Ko likvidira Srbe u JAR-u

Odgovorni za smrt Arkana padaju jedan za drugim

  • 28.09.2018. 09:55

Đorđe Mihaljević (44) ubijen je u svom "poršeu" kad su mu dvojica napadača prišla na motorima dok je stajao na semaforu u Johanesburgu, glavnom gradu Južnoafričke Republike.

Johanesburg je poznat kao jedno od mjesta omiljenih srpskoj mafiji. Beogradska Politika piše da je ubijeni Đorđe Mihaljević bio jedan od uglednijih Srba u glavnom gradu JAR-a, poznati prodavač dijamanata i zlata.

Svjedoci su vidjeli dvojicu bijelaca koji su, vozeći se na motoru, pucali u Mihaljevića u predgrađu Johanesburga dok je čekao zeleno na semaforu u ponedjeljak oko 18 sati. S mecima u sebi Mihaljević je vozio još nekoliko stotina metara, zatim je zaustavio automobil, izašao, pao na tlo i umro. Đorđe Mihaljević treći je ubijeni Srbin u Južnoafričkoj Republici u kratkom vremenu.

U aprilu ove godine u Johanesburgu je ubijen Milan Đuričić Miki, saučesnik u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, jednog od šefova srpske mafije. Arkanovci, paravojna grupa koju je vodio, odgovorni su za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Za Arkanovo ubistvo u Beogradu su 2006. osuđeni Dobrosav Gavrić, Milan Đurišić i Dragan Nikolić. Bivši policajac Dobrosav Gavrić uhapšen je 2012. u Južnoafričkoj Republici.

Mjesec dana nakon ubistva Milana Đuričića, u maju, u Novom Beogradu je ubijen Gorgije Darmanović Gorg, koji je takođe živio u Johanesburgu. Zatim je u julu u Johanesburgu ubijen Darko Kulić za kojeg se sumnjalo da je imao informacije o tome ko je ubio Đuričića i Darmanovića.

U Južnoafričkoj Republici je i prvooptuženi za Arkanovo ubistvo Dobrosav Gavrić. Bio je u bijegu nakon što je osuđen na 35 godina zatvora, a 2011. se saznalo da je u JAR-u. Gavrić je uhapšen kao vozač jednog od šefova južnoafričke mafije, Cyrila Beeke, koji je ubijen na isti način kao sada Mihaljević: dok se vozio, prišla su mu dvojica motociklista i pucala u njega. Gavrić mu je bio vozač pa je i on dobio metak, ali je preživio. Gavrić je u pritvoru od 2011. i bori se da ga ne izruče Srbiji, tvrdeći da će ga tamo ubiti.

Sve je počelo, čini se, u maju 2007. godine ubistvom Jurja Uljanickog zvanog Rus. To je prvo od ubistava do kojih je došlo nakon raskola u tamošnjoj mafiji, kad se jedno krilo odvojilo od dotadašnjeg nedodirljivog šefa, češkog mafijaša Radovana Krejčířa. Portal news24.com prenosi da je istražitelj Paul Hendrikse na ročištu u slučaju Gavrić svjedočio da je za ubistvo Cyrila Beeke osumnjičen šef bande Sexy Boys, Jerome Booysen. Beeka je bio povezan s odbjeglim češkim mafijašem Radovanom Krejčířom za kojeg su radili mnogi Srbi.

Ubistva Rusa Uljanickog i Cyrila Beeke izazvala su krvavi niz mafijaških obračuna između grupa koje se bave reketom, švercom cigareta i droge. Beogradski mediji prenose da su ubijeni Srbi postali mete kad su nakon raskola u podzemlju okrenuli leđa Radovanu Krejčířu i priklonili se njegovom dotadašnjem saradniku Beeki. Ubijeni Đorđe Mihaljević i Milan Đuričić bili su prvobitno bliski s Krejčířom. Đorđev otac Petar Mišo Mihaljević iz Herceg Novog otet je 20. decembra 2013. u Johanesburgu i teško mučen.

Čekićem su mu slomili nogu i zdjelicu zbog čega je poslije nekoliko dana umro. Južnoafrički mediji pisali su da je dan prije ubojstva Beeke policija u Krejčířovoj kući pronašla popis za likvidaciju. Navodno je za likvidacije angažovao trojicu plaćenih ubica iz Srbije. Ako je to tačno, značilo bi da Srbi pucaju jedni na druge u Južnoafričkoj Republici.

Hronologija ubistava u JAR-u

Maj 2007: Tokom vožnje ubijeni Juraj Uljanicki, zvani Rus, i njegova četvorogodišnja kćerka Julija

Mart 2011: Ubijen šef mafije Cyril Beeka, a ranjen njegov vozač Dobrosav Gavrić, osuđen na 35 godina za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana

Juli 2013: Pokušaj ubistva češkog bosa Radovana Krejčířa, koji je preživio

Novembar 2013: Ubijen Veselin Laganin

Decembar 2013: Od posljedica mučenja u Johannesburgu umro je Petar Mišo Mihaljević, otac sada ubijenog Đorđa

April 2018: Ubijen Milan Đuričić Miki, saučesnik u Arkanovom ubistvu

Maj 2018: U Novom Beogradu ubijen je Gorgije Darmanović Gorg koji je živio u Johanesburgu

Juli 2018: U Johanesburgu ubijen Darko Kulić

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина