Убица још није пронађен

Он је први мафијашки бос у Србији: Био најјача фигура београдског подземља, убијен у кафићу!

  • 07.03.2024. 15:40

Дарко Ашанин и дан данас важи за једну од најзначајнијих фигура београдског подземља деведесетих година прошлог вијека.

Београдско подземље деведесетих година важило је за најјаче на Балкану, а људи који су њиме управљали, ширили су страх по читавој Европи. Један од њих био је и Дарко Ашанин, који је важио за првог мафијашког боса у Србији.

Рођен је 1958. године у Јајцу а као и многи од жестоких момака тог доба, и Дарко је био дијете из војне породице. Често истичући да не жели да мијења оно како је васпитан, поносито је говорио да је Југословен. Дарко је био боксер у београдском "Новом колективу" а завршио је чак и Педагошку академију иако се никада није опробао као професор.

Карлеуша о свађи с Арканом: Мами испала цигара из уста, рекла је да смо сви готови

Карлеуша о свађи с Арканом: Мами испала цигара из уста, рекла је да смо сви готови

Додуше, био је "професор" бокса поготово у Њемачкој у коју је отишао седамдесетих година, гдје је постао шампион у велтер категорији њемачке покрајине Вестфалије. Ипак, као јак момак, убрзо се нашао у улози избацивача по клубовима и дискотекама у Њемачкој, а захваљујући познанствима која је стицао у тим круговима, убро је почео да организује илегалне коцкарнице. Управо тако се, према многим причама, упознао са Жељком Ражнатовићем Арканом, са којим ће се касније уортачити у многобројним пословима, пише Мондо.

Елем, име Дарка Ашанина у српским медијима први пут се помиње након, познаваоцима криминалних дешавања деведесетих година познате, пуцњаве у клубу "Нана". Наиме, 24. марта 1990. године, у поменутом клубу живот је изгубо Андрија Лаконић, који је у друштву Ашанина као и Веселина Вукотића сједео у сепареу.

Након вербалног сукоба који је настао између Вукотића и Лаконића чули су се пуцњи, послије којих је Лаконић остао мртав. За ово убиство директно је осуђен Ашанин, међутим, недуго затим је и ослобођен.

Убиство Енвера Хадрија

Убиство албанског националисте које се одиграло у Белгији, пратило је Ашанина кроз живот и неријетко му стварало проблеме.

Ликвидиран члан криминалне групе у Црној Гори

Ликвидиран члан криминалне групе у Црној Гори

По једној причи, он је са Арканом учествовао у ликвидирају Албанца док су по другој поред Ашанина, учесници овог догађаја били горепоменути актери, Вукотић и Лаконић. Белгија је у више наврата тражила изручење Ашанина овим поводом, међутим до њега није дошло.

Покушај убиства у затвору

Четири године касније, Дарко Ашанин се нашао у затвору у Грчкој, у коме је могао и да изгуби живот.

"Једне ноћи у затвору је избила побуна. Да ли је све унапред било испланирано или не, не знам, тек у ћелију у којој сам био, упала су два затвореника. Један од њих ми је прилетио и убо ме неким кратким, али врло оштрим предметом! Одмах су насрнули и почели да ме ударају. Иако убоден, некако сам успио да се приберем и да останем на ногама, па и да узвратим напад. Али, у том тренутку ми је прискочио у помоћ један затвореник, Рус. Кад су видјели да не могу да ме убију, успјели су у том метежу да побјегну. Не знам ко су, али је врло могуће да су Албанци којих је у том затвору било доста", рекао је својевремено Ашанин у једном интервјуу.

Волио је да се шали, није се устезао ни пред ким

Ашанин је био познат као шерет, па је тако једном отишао у кафић у коме се скупља екипа Љубомира Магаша - Љубе Земунца. Када је улазио, рекао је Љуби:

"Имам испред Мерцедес за тебе, али да знаш, није на поклон. Платићеш ми га у три рате", започео је он на изненађење свих окупљених, међутим, Ашанин се ту није зауставио:

Ухапшен вођа једне од највећих криминалних група у Бразилу

Ухапшен вођа једне од највећих криминалних група у Бразилу

"Прву рату даћеш ми одмах, другу кад попијем пиће а трећу кад кренем из локала", завршио је он.

И наредних неколико тренутака, сви су очекивали Љубину реакцију, који је само пришао Ашанину са којим се изгрлио. Наравно, није Дарко ни имао намјеру да му прода аутомобил већ само да се шали. Мерцедес је на крају Магаш добио као поклон.

Регрутер за ДБ

Опште познато је да је деведесетих година Државна безбједност сарађивала са криминалцима, пружајући им заштиту за њихове послове, али заузврат тражили су да завршавају "државне послове" у иностранству, који су се најчешће сводили на ликвидације.

Озбиљне оптужбе Јелене Карлеуше: Аркан је убио Џејевог брата

Озбиљне оптужбе Јелене Карлеуше: Аркан је убио Џејевог брата

Сарадња ДБ с криминалцима почела је управо од Ашанина који је први налазио гангстере за „радове“ у иностранству. Остали су били "подизвођачи", својевремено су говорили инспектори о Ашанину.

Убиство

Дарко Ашанин је често истицао како Арканови непријатељи могу да крену на њега због под један познаства и пријатељства са Ражнатовићем, за кога је говорио да је газда Београда, али и због коцкарских послова. Ипак, иако био свјестан да представља мету, никада није претјерано водио рачуна, није се кретао са обезбјеђењем, једино је носио сребрни револвер.

Кобно вече по Ашанина било је 1. јула 1998. године. Сједео је у свом кафићу "Колосеум" на Дедињу и гледао утакмицу Холандија - Аргентина.

Тада је, и даље непознати нападач, хицима из аутоматског оружја одузео живот Дарка Ашанина. У тренутку смрти, имао је 40 година, преноси Еспресо.

(Фото: Принтскрин Јутјуб - Рудар 7)

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.