Brčko

Osuđen jer je na silu udao kćerkicu (13)

  • Извор: Агенције
  • 05.05.2023. 15:47

Osnovni sud u Brčkom osudio je N.M. (37) na sedam i po godina zatvora zbog optužbi da je maloljetnu kćer prisilio na udaju za B.Š, a za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu.

On je osuđen nepravosnažno.

Iz Tužilaštva su pojasnili da je ova kazna izrečena zbog "trgovine ljudima, i to predajom lica koje nije navršilo osamnaest godina života radi seksualnog i drugog iskorištavanja".

"Tužilaštvo Distrikta optužilo je N.M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š, toj porodici predao svoju trinaestogodišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu. Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š, a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu", piše u optužnici Tužilaštva Brčko distrikta.

Dodaje se da je u nastavku postupka, sud u cjelosti potvrdio optužnicu kojom je N.M. optužen za krivično djelo trgovine ljudima.

"Tokom glavnog pretresa pred sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njega, pa ga je s tim u vezi, Osnovni sud za ovo krivično djelo nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Osim kažnjavanja počinioca, saradnjom Tužilaštva s Policijom i Centrom za socijalni rad Distrikta spriječeno je daljnje iskorištavanje žrtve, koja je institucionalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću. Saradnja nadležnih na ovom području redovno se provodi i putem lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je Tužilaštvo aktivno uključeno. Procesuiranje počinilaca i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja ovog tužilaštva", naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Pratite nas i putem Vibera