Petar Stanić

Osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva narodnog poslanika Srpske

  • Извор: Српскаинфо
  • 07.04.2022. 15:38

Okružni sud u Banjaluci osudio je Petra Stanića (70) iz Prnjavora na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva rođaka i poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Miladina Stanića.

Staniću je izrečena jedinstvena kazna, i to za pokušaj ubistva tri godine, dok je za nedozvoljeno posjedovanje oružja osuđen na šest mjeseci zatvora. Kako jedinstvena kazna mora biti manja od zbira kazni za svako krivično djelo, to je Staniću izrečena jedinstvena kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora.

Nakon izricanja presude Petar Stanić je pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude, odnosno upućivanja na izdržavanje kazne.

Osuđenom Staniću ujedno je izrečena mjera bezbjednosti zabrane prilaska Miladinu Staniću na udaljenost od 300 metara, piše Srpskainfo.

"Ukoliko optuženi prekrši ovu mjeru zabrane, biće mu ponovo određen pritvor", navodi se u odluci banjalučkog Okružnog suda.

Stanić je svog rođaka, koji je i narodni poslanik, pokušao ubiti 31. jula prošle godine oko 16.55 u mjestu Kremna kod Prnjavora, zaseok Piplići, nakon kraće svađe.

Narodni poslanik je u trenutku napada vozio traktor, a optuženi rođak bio je revoltiran što Miladin, smatrao je, namjerno preorava zajednički put.

Petar je u pravcu svog rođaka ispalio dva metka iz pištolja, a jedan metak se rikošetirao i pogodio palac desne ruke Miladina Stanića.

Ova povreda naknadno je opisana kao lakša tjelesna povreda.

Vidjevši da rođak prilazi sa uperenim pištoljem iz kojeg ispaljuje hice, Miladin se, u pokušaju da izbjegne najcrnji scenario, kretao unazad traktorom.

Osumnjičeni Stanić se tokom saslušanja branio da mu je rođak ometao uživanje privatnog posjeda, da tako nešto više nije mogao trpiti i da je zbog toga ispalio dva hica u pravcu traktora koji je vozio Miladin Stanić.

Tokom istrage izvršeno je i psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog, koje je utvrdilo da je intelektualni nivo Petra Stanića i reaktivno stanje u vrijeme izvršenja krivičnog djela dovelo do njegove smanjene sposobnosti da shvati značaj onoga što je učinio i da upravlja svojim postupcima.


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.