Okružni sud u Banjaluci

Osumnjičen da je nožem izbo oca Stefana - Draganu Ševi produžen pritvor

  • 22.01.2021. 13:14

Okružni sud u Banjaluci za još dva mjeseca produžio je mjeru pritvora Draganu Ševi (40) iz Banjaluke, osumnjičenom za teško ubistvo monaha Stefana Ačića, koji je 7. decembra nožem izboden u manastiru Glogovac kod Šipova.

Rješenjem sudije za prethodni postupak Ševo će u pritvoru ostati do 21. marta ove godine.

- Pritvor je produžen zbog same težine krivičnog djela i što bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda - navode u sudu.

Podsjetimo, zločin se dogodio 7. decembra prošle godine. Ševu je vozač dovezao do manastira i čekao ga ispred u automobilu. Za to vrijeme on je ušao u konak i monah Stefan domaćinski ga je dočekao i servirao mu posnu večeru. Oni su se poznavali od ranije jer je Ševo često svraćao u manastir. Znao je da u njemu ima novca od priloga vjernika pa je od monaha tražio da mu da novac kako bi platio dugove i obaveze koje je imao.

Dok su razgovarali Ševo je na stolu u trpezariji uočio vrećicu s novcem od priloga vjernika, ali je monah odbio da mu da novac. Ševo je potom izvadio nož, koji je nosio sa sobom. Monaha je dva puta ubo u grudi, pri čemu mu je probio grudnu kost. Tokom saslušanja je priznao ubistvo, tvrdeći da nije imao namjeru da ubije monaha, te da je samo želio da ga zaplaši.

Međutim, ranjenog monaha je zaključao u jednoj prostoriji, a potom je pretražio objekat i ukrao oko 1.200 do 1.300 maraka. Nakon toga je pobjegao za Banjaluku. Identifikovan je zahvaljujući monahu koji je na izdisaju pozvao drugog monaha i rekao mu da je "Dragan ubo nožem".

Policija je dva dana tragala za osumnjičenim i locirali su ga u motelu "Nana" u Banjaluci. Policija je pokušala da pregovara o predaji, ali je Ševo govorio da ima nož i da će se ubiti. Policija je upala u sobu i Ševo je sam sebe ubo nožem u grudi. Hitno je prevezen u UKC Republike Srpske gde je operisan. U bolnici je ležao do 21. decembra kada je predat policiji.

g