Zagreb

Pala banda lažnih policajaca: Ojadili žrtve za više od 330.000 maraka

  • Извор: Агенције
  • 25.11.2022. 09:07

Zagrebačka policija je u saradnji s Upravom policije te u koordinaciji s Uskokom završila kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina zbog sumnje da su počinile krivična djela zločinačkog udruženja i prevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da je 26-godišnjak poveo u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja od početka oktobra do sredine novembra ove godine na području Zagreba činili krivična djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Utvrđena je sumnja da su s takozvanih radnih telefona svakodnevno nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor saznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca.

Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

Ukupna protivpravna korist koji su osumnjičeni na opisani način pribavili iznosi najmanje 1.3 milina kuna (oko 336.000 KM).

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predato pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru.

Prevareni Zagrepčanin: Vikao sam supruzi da ne daje novec

Među prevarenima je i bračni par Borojević. Sve je počelo telefonskim pozivom žene koja se predstavila kao radnica iz banke.

"Ja poklopim slušalicu telefona i ja joj velim 'čujte, gospođo, nemamo što razgovarati', ona meni: 'Zašto ste poklopili slušalicu?' Jer ja nemam šta s vama o tome razgovarati. I poslije ona opet zove i kaže 'dajte mi gospođu' i ja sam je dao njoj", ispričao je u razgovoru za "RTL" Gojko Borojević iz Zagreba.

Njegova supruga Ljubica nasjela je na priču da je sva ušteđevina koju ima krivotvoren novac i da ga je potrebno zamijeniti.

"Ja sam povjerovala da je to istina, da je banka mene prevarila. Veli moja kći, ne može tebe banka prevariti, mama, ne može tebe banka prevariti", rekla je Ljubica.

Lažna bankarka najavila je dolazak lažnog policajca koji će od njih preuzeti i zamijeniti novac.

"Kad je došao na vrata, ja mu kažem - dajte mi papir da ste vi došli tu meni u kuću - on meni da nema nikakvog papira, da je on policajac i pokazuje mi policijsku značku. I ja njoj vičem: 'Nemoj davati novce, novce nemaš.' Ona njemu dala čitavu šaku, on je zgrabio i kidnuo odmah", dodao je Gojko.

U manje od pet minuta ostali su bez životne ušteđevine.

"Ukupno mi je ukradeno 2.300 evra i trebaju mi to vratiti, neka on proda auto i neka mi te novce vrati", rekla je Ljubica.

Anonimna žrtva: Osjećam se prevareno i nesretno

Još jedna žrtva iz Zagreba željela je ostati anonimna.

Teško joj je povjerovati da je na takvu priču uopšte nasjela.

"Kako me ona nazvala i kako smo prekinuli razgovor, on se već pojavio na vratima, znači da je tu negdje bio. On je došao, uzeo novac i otišao. Išao je komšija za njim da će ga uloviti, međutim, on je negdje ostavio auto i autom je pobjegao, više ga nije bilo nigdje", prepričala je žrtva.

Ukradeno joj je tri hiljade evra.

"Loše se osjećam, i prevareno i nesretno. Ostala sam bez svega, da bar nešto dobijem od toga, bila bih zadovoljna, samo bojim se da ništa od toga neće biti", zaključila je.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија