Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petković: Vučić pozvao narod da ukloni barikade, EU i SAD dale garancije

  • Извор: СРНА
  • 28.12.2022. 17:45

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su SAD i EU dale garancije da će svi zahtjevi Srba sa Kosmeta biti ispunjeni i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao srpski narod na sjeveru pokrajine da ukloni barikade.

Petković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije objasnio da je Vučić svoj poziv prenio predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije na današnjem sastanku u Beogradu, gdje im je, kako kaže, predočio dokumente iz kojih je jasno da SAD i EU garantuju srpskom narodu na sjeveru Kosmeta ispunjavanje svih uslovi koje su oni tražili.

Kako je istakao, na prvom mjestu riječ je o puštanju na slobodu bivšeg policajca Dejana Pantića, koji bi nakon 19 dana pritvora već večeras trebalo da bude sa svojom porodicom, jer mu je izrečena mjera kućnog pritvora.

Kako kaže Petković, date su garancije i da nema nikakvih spiskova za hapšenje i krivično gonjenje učesnika protesta i ljudi koji su već 19 dana na barikadama, što se odnosi i na prethodne demonstracije kosmetskih Srba protiv nezakonitih poteza Prištine.

Prema njegovim riječima, Srbija je isposlovala i ispunjenje trećeg uslova, koji se odnosi na zabranu upada kosovskih specijalaca na sjever Kosova i Metohije.

Kako je Petković objasnio, garancije za taj uslov dao je Kfor, koji je jasno rekao da prištinska policija ne može na sjever bez duple saglanosti – odobrenja komandanta Kfora i čelnika četiri opštine sa srpskom većinom.

"Ova izjava Kfora postaje izvor formalnog i materijalnog prava, i postaje jedna vrsta sporazuma, a ne dogovora između Prištine i NATO, koji je potpisan istog dana kada i Briselski sporazum. Ovog puta imamo dogovor koji uključuje sve strane, pa i Beograd, kao i srpski narod na sjeveru Kosova i Metohije", naveo je Petković.

Sve ovo je, kako kaže Petković, Vučić je predočio predstavnicima Srba koji su ga zamolili da odu na sjever i razgovaraju sa narodom na barikadama.

"Nakon toga oni će se uputiti u pravcu centralne Srbije, gde će posle 19.00 časova razgovarati sa Vučićem i videćemo kakva je odluka Srba sa severa Kosova i Metohije o povlačenju sa barikada", rekao je Petković.

On tvrdi da Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji nikada do sada nisu dobili tako jake garancije od SAD i EU, dodajući da se Srbija za njih izborila u gotovo nemogućim uslovima i u situaciji kada su i Srbija i čitav region bili na ivici sukoba i krvoprolića.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.