Tužilaštvo KS

Podignuta optužnica za ubistvo sarajevskih policajaca, sadrži 400 dokaza

  • Извор: АТВ
  • 07.12.2022. 14:28

Tužilaštvo Kantona Sarajeva podiglo je optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Optužnica je podignuta nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage, naveli su u Kantonalnom tužilaštvu.

Trojka se tereti da je 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje u Sarajevu oko 4 sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu. 

Policijski službenici su ubijeni, Adis Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati nakon podlegao povredama.

„Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiocima MUP-a KS. U istrazi su intenzivno učestvovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH“, navedno je iz Tužilaštva.

U predmetu su postupajuće tužiteljke poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja. 

Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani na Palama. Saslušano je i oko 500 osoba. 

„Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine. Ostvarena je saradnja sa EUROPOL-om i INTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država i to: SAD, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom. Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske“, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Optužnica sa više od 400 dokaza, proslijeđena je Kantonalnon sudu u Sarajevu na potvrđivanje. Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih.  

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм