Зворник

Полиција упозорава на преваре: Опрезно са лицима која прикупљају добровољне прилоге

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2023. 10:15

Полицијска управа Зворник апелује на све грађане да повећају опрез у случају појаве лица која добровољно прикупљају прилог, те да не насједају не преваре приликом којих се од њих тражи да донирају новац за цркву, борце и слично, а све у циљу како не би били оштећени извршењем неког од кривичних дјела или прекршаја.

На подручју ПУ Зворник, полицијски службеници су радом на терену дошли до сазнања да је у претходном периоду непознато лице од грађана тражило новац у сврху прикупљања прилога за цркву или борце, зависно од околности и подручја на којем обавља прекршај или криминогену радњу.

Због донирања новца у мањој вриједности, углавном око 20 КМ, грађани се не опредјељују да наведено пријаве надлежној полицијској станици.

Из полиције подсјећају да се кривично дјело „Превара“ предузима по приједлогу оштећеног, уколико је износ за који је лице оштећено мањи од 300 КМ. 

На обали Дрине пронађен људски скелет

На обали Дрине пронађен људски скелет

Оперативна сазнања полицијских службеника указују да се ради о лицу М.П. из Бијељине, које је у периоду од 2021. године до 2023. године регистровано као вишеструки повратник у чињењу прекршаја и кривичних дјела на подручју града Зворника. Такође, исто је евидентирано и на подручју града Бијељине, као и на подручју Федерације, у Сапни и Теочаку. 

"Подсјећамо грађане да по Закону о јавном реду  миру Републике Српске, добровољне прилоге, као и друге видове помоћи могу прикупљати привредна друштва и друга правна лица, хуманитарне и друге организације, грађани и њихова удружења уз претходну пријаву, која се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова Републике Српске, на чијој се територији врши прикупљање прилога, на основу чега надлежни орган издаје потврду о пријави уколико је прикупљање добровољних прилога у складу са законом, или супротно томе доноси рјешење којим забрањује прикупљење добровољних прилога уколико то ремети јавни ред и мир или ако то налажу интереси безбједности", навели су из ПУ Зворник.

Пријава за прикупљање добровољних прилога не подноси се у сљедећим случајевима:

- прилози који се прикупљају у оквиру привредног друштва или неког другог правног лица ради постизања заједничких циљева и задовољавања посебних потреба радника;

- прикупљање прилога које организује мјесна заједница на својој територији или скупштина етажних власника ради одређених циљева у оквиру активности мјесне заједнице, односно заједнице етажних власника;

- прилози који се прикупљају умјесто карата за културне манифестације које организују политичке организације и удружења грађана, у складу са програмом својих активности.

- прикупљање прилога које организују вјерске заједнице.

Жена која је учествовала у тешкој несрећи у Бањалуци отпуштена из УКЦ

Жена која је учествовала у тешкој несрећи у Бањалуци отпуштена из УКЦ

Новчана казна за прикупљање добровољних прилога и других видова помоћи супротно овим одредбама Закона, је од 200 до 800 КМ.

Из полиције су још једном посјетили грађане да приступе крајње опрезно у оваквим и сличним ситуацијама у којима се од њих тражи новац за добровољни прилог и да исто пријаве најближој полицијској станици или на бесплатан број телефона „122“.

"Такође, уколико буду предмат оваквих злоупотреба, да обрате пажњу на изглед извршиоца, возило које користи као и регистарске ознаке истог, те све друге детаље који би ми могли бити корисни у идентификацији извршиоца", навели су из ПУ Зворник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм