Цазин

Понавља се суђење командиру из БиХ: Наводно хапсио због коментара на Фејсбуку

  • Извор: Агенције
  • 23.11.2023. 14:43

Кантонални суд у Бихаћу укинуо је првостепену пресуду Општинског суда у Цазину којом је Саид Љубијанкић из Цазина био ослобођен оптужбе за кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и лажно пријављивање, а у вези са противправним лишењем слободе К. П.

Предмет је враћен Општинском суду на поновно суђење, а након што је уважена жалба тужиоца Тужилаштва УСК на пресуду коју је Општински суд у Цазину донио у августу ове године.

Против Љубијанкића, командира ПС Цазин у децембру 2021. године потврђена је оптужница за лажно пријављивање.

Тада му је на терет стављено да је посредством службеника ПС Цазин лажно пријавио припаднике Федералне управе полиције, Деташман Бихаћ, да су приликом саслушања свједока примјењивали силу и на други протуправан начин изнуђивали од њих исказ, а с циљем да свједоци који су саслушавани свједоче на штету оптуженог Саида Љубијанкића.

"Како су резултати истраге показали да приликом спровођења истражних радњи припадници Федералне управе полиције нису изнуђивали исказе од свједока, Тужилаштво је против оптуженог подигло оптужницу због кривичног дјела лажно пријављивање", навели су тада из Тужилаштва УСК.


Опоравак производних активности у Српској: Раст БДП-а, плате и највише запослених радника

Опоравак производних активности у Српској: Раст БДП-а, плате и највише запослених радника

Претходно је Опшински суд у Цазину потврдио оптужницу против Љубијанкића због злоупотребе положаја или овлаштења и лажног пријављивања.

Према наводима из те оптужнице, Љубијанкић је од 23. априла до 13. јуна 2020. године у Цазину, као командир ПС Цазин, након што је 23. априла 2020. године поднио пријаву против К. П. због кривичног дјела угрожавања сигурности, а због писања коментара на друштвеној мрежи Фејсбук на текст објављен о командиру ПС Цазин, прекорачио своја службена овлаштења.

Он је прво 8. маја 2020. године, наредио расписивање оперативне потраге за К. П. с налогом да се он хапси без постојања законских разлога за то, те противно усменом налогу дежурног тужиоца.

Тужилац се, наиме, у консултацијама са истражиоцем изјаснио да у предметним радњама нема обиљежја кривичног дјела.

Упркос томе, поступајући по противправном налогу ПС Цазин као резултату прекорачених овлаштења командира, припадници Граничне полиције БиХ 12. јуна 2020. године у 16, на МГП Велика Кладуша ухапсили К. П. због кривичног дјела угрожавање сигурности.

Он је истог дана у 17.20 сати, предат овлаштеним службеним особама и противправно задржан до 13. јуна 2020. године до 11 сати. У том периоду је испитан од дежурног истражиоца, те потом и криминалистички обрађен, а о чему није обавијештен дежурни тужилац Тужилаштва УСК.

Другом тачком оптужнице Љубијанкићу је стављено на терет да је у периоду од 16. јуна до 18. јуна 2020. године у Цазину усмено наредио да се о догађају сачини извјештај о почињеном кривичном дјелу против К. П. због кривичног дјела угрожавање сигурности које је наводно почињено на његову штету, те да се тако сачињен извјештај достави њему на преглед.


Шешељ запријетио Хашком трибуналу

Шешељ запријетио Хашком трибуналу

Након што је дежурни инспектор тако поступио и сачинио извјештај о почињеном кривичном дјелу, он га је доставио комадиру Љубијанкићу на упознавање.

Извјештај је с прилозима 23. јуна 2020. године достављен Кантоналном тужилаштву УСК на даљње поступање, чиме је К.П. службено пријављен због кривичног дјела – угрожавање сигурности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.