Okružni sud u Banjaluci

Potvrđena optužnica protiv advokata Stojana Vukajlovića

  • Извор: АТВ
  • 20.04.2022. 12:07

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv advokata Stojana Vukajlovića za nezakonitu prodaju stanova u izvršnom postupku.

Optužnicu protiv Vukajlovića za krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju podiglo je 8. aprila Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Optužnica tereti Vukajlovića da je u predmetu Osnovnog suda u Banjaluci, na kojem je radio i bio zadužen sudija Nebojša Pejović, a koji se odnosi na postupak izvršenja na nepokretnostima na zahtjev grada Banjaluka protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke, dogovorio sa Pejovićem učešće u javnom nadmetanju s ciljem da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač.

Time je onemogućio ostale ponuđače da učestvuju u javnom nadmetanju i kupio predmetne nekretnine ispod njihove procijenjene vrijednosti, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti.

Postupak izvršenja je bio pokrenut radi naplate novčanog potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja - grad Banjaluka.

Na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve predmetne nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje nekretnina, čime je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača, koji su iskazali interesovanje za kupovinu pojedinačnih nekretina i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos.

Krivični predmet protiv Nebojše Pejovića u vezi sa ovim krivičnim djelom je proveden i okončan pred banjalučkim Okružnim sudom.

Pejović je oglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana, a izrečena mu je i novčana kazna u visini od 40.000 KM, kao i mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina. 

Тагови: