Bihać

Potvrđena optužnica za izdavanje lažnih diploma

  • Извор: СРНА
  • 07.07.2023. 17:55

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin, zbog izdavanja lažnih diploma.

Riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je izdala direktno 67 fakultetskih diploma, odnosno kroz krivično djelo pranje novca ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma.

Optužnica ih tereti da su ostalim članovima grupe naređivali da izrađuju lažnu dokumentaciju na osnovu čega su se izrađivale lažne fakultetske diplome, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Protiv dekana Visoke međunarodne škole Cazin Senada Haurdića i Refika Ćatića, te Snežane Kočić, kao referenta studentske službe potvrđena je optužnica za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave, te je potvrđenom optužnicom obuhvaćena i Visoka međunarodna škola Cazin zbog krivičnog djela krivotvorenje službene isprave i krivičnog djela pranje novca.


Mladić stradao na

Mladić stradao na "Fristajleru"

Optuženoj grupi za organizovani kriminal stavlja se na teret, a sve u stepenu osnovane sumnje, da su u vremenskom periodu od 2016. godine do kraja 2019. godine, kroz organizovano kriminalno djelovanje, omogućili velikom broju lica širom BiH, da bez prisustva nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija, steknu diplome različitih akademskih zvanja.

Grupa je djelovala na način da su se Admir Hadžipašić ili Goran Lalović prethodno sastajali sa većim brojem lica iz BiH i to u kafićima, na benzinskim pumpama, pa čak i u teretanama, i od istih su uzimali novac na ruke ili su tim licima nalagali da novac uplate na bankovni račun Visoke međunarodne škole Cazin, nakon čega su naređivali ostalim članovima grupe da izrađuju lažnu dokumentaciju na osnovu čega su se u konačnici izrađivale lažne fakultetske diplome.

Prikriveni inspektor je, tokom sprovođenja istrage, za oko dva mjeseca uspio da "kupi" diplomu Ekonomskog fakulteta i tom prilikom, označeni novac predao na ruke Admiru Hadžipašiću od kojeg je preuzeo diplomu.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se izvede 5.589 materijalnih dokaza, sasluša 86 svjedoka, kao i da se prikažu rezultati sprovedene finansijske istrage i rezultati posebnih istražnih radnji.


Diplomatski skandal u režiji Denisa Bećirovića

Diplomatski skandal u režiji Denisa Bećirovića

Predloženo je i oduzimanje novčanih sredstava od osumnjičenih, koja su blokirana na bankovnim računima kao i oduzimanje određenih pokretnih stvari, a predložena je i zabrana rada škola, kao i niz bezbjednosnih mjera protiv osumnjičenh.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona su naveli da je riječ o najobimnijem predmetu u praksi ove pravosudne institucije u okviru kojeg je otkrivena i spriječena razvijena i organizovana mreža prodaje fakultetskih diploma, kroz koju su se pribavljala i prala velika novčana sredstva.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjavanje o krivici pred Kantonalnim sudom u Bihaću. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.