Danica Grujičić

Povrijeđeni u dva masakra: Jedan pacijent inturbiran

  • Извор: Телеграф
  • 18.05.2023. 13:00

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je danas da svi povrijeđeni u dva masakra u Srbiji pokazuju znake oporavka, da su svi stabilni, da je samo jedna osoba u intenzivnoj njezi, a da je dječak povrijeđen u školi na Vračaru iz KCS prebačen u Institut za majku i dijete "Dr Vukan Čupić".

- Što se tiče povrijeđenih u pucnjavi u školi nastavnica i djevojčica koji su u Kliničkom centru su stabilne. Što se tiče dječaka kojem je povrijeđena kičmena moždana on je preveden u Institut za majku i dijete, da se odvikada od respiratora. Urađena je traheotomoja da bi lakše disao, on je svjestan, komunikativan, govori, pokreće lijevu ruku, postoje značajna oštećenja kako kičmene moždine tako i perofernih nerava za desnu ruku, ali tu je još rano o bilo čemu govoriti s obzirom na to da je prošlo tek dvije nedjelje. Kakve će definitivne posljedice biti , ne znamo, on ima svoje disanje ali mora još da ima potporu respiratora. I pošto je dijete mislim da je dobra odluka da se prebaci u Institut za majku i dijete da se tamo polako odvikava sa dječjim anesteziolozima i i pulmolozima od respiratora - kazala je ministarka.

Što se tiče ostalih povrijeđenih samo jedan pacijent je na intenzivnoj njezi, intubiran.

- On ima svoje disanje. To je onaj momak koji je bio u KBC" Dragiša Mišović" koji je preveden naknadno i on je u ovom trenutku u najtežem stanju. Ostali su stabilni, i čovjek koji je imao povredu kičme, i momak koji je imao drenažu grudnog koša. I ovaj u intenzivnoj pokazuje znake oporavka, ali o definitvnim posljedicama jako je rano govoriti. Tek kroz koju nedjelju, mjesec dana. Čeka ih dugotrajan oporavak - kaže Grujičić.

Ministarka je kazala da je dječak iz škole stabilno ali da kod povreda vatrenim oružjem nikada ne možemo da budemo sihgurno da će se sve završiti dobro.

Тагови: