Акција СИПА

Позната имена ухапшених у акцији "Плуг": Кријумчарили дуван за наргиле

  • Извор: Аваз
  • 03.10.2023. 16:23

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту су данас, у склопу оперативне акције „Плуг“, на подручју Кантона Сарајево, Тузланског кантона и општине Сребреница започели претресе стамбених и пословних објеката и покретних ствари на 17 локација, те је ухапшено 12 особа.

"Аваз" открива да су у овој акцији осумњичени и терете се за недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, кријумчарењем: Ибрахимовић Елвир са Илиџе, Хукић Ален из Сарајева, Хукић Џенита из Сарајева, Катанић Данка из Сребренице, Беговић Јасмин са Илиџе, Алиловић Тарик са Илиџе, Куртовић Амер са Илиџе, Садовић Џенис са Илиџе.

Наведене активности проводе се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, кријумчарење и злоупотреба службеног положаја прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

„До сада је слободе лишено 12 лица која се сумњиче да су од марта 2023. године споразумно дјеловала на стицању противправне имовинске користи недозвољеним прометом акцизних производа на начин да су вршили набавку духана за наргиле у Републици Србији, након чега су исту кријумчарили у Босну и Херцеговину, те незаконито складиштили на више локација и вршили даљу продају њима познатим купцима, при чему су избјегавали вршење обрачуна и плаћања пореских давања прописаних пореским законодавством Босне и Херцеговине, у циљу стицања противправне материјалне користи, на који начин је нанесена штета по буџет Босне и Херцеговине у износу од најмање 750.000 КМ“, навели су из СИПА.

Приликом претреса до сада је откривено и привремено одузето око 1000 килограма духана за наргилу, већа количина новца и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена наведена кривична дјела.

Претреси се врши по налозима Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине у сарадњи са полицијским службеницима Федералне управе полиције, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Кантона Сарајево и Тузланског кантона као и Управом за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: