Тужилаштво БиХ

Предложен притвор ухапшеним у "Индексу“

  • Извор: АТВ
  • 19.03.2024. 15:44

Тужилаштво БиХ предложило је притвор за ухапшене у акцији "Индекс“, наведено је у саопштењу.

Како су навели, притвор је предложен за Едина Брутус, Дамира Жугу, Елму Брутус, Кају Имшировић и Хајриза Бећировића.

"Мјера притвора у трајању од 30 дана предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке  б) и ц) ЗКП-а БиХ, односно због опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике или поново починити кривично дјело или довршити започето“, додали су у саопштењу.

У акцији

У акцији "Индекс" ухапшено шест особа

Како су додали, Мевлудну Јашаревићу биће предложене мјере забране које се односе на забрану састајања са свједоцима и забрана преласка државне границе. 

"Наведени осумњичени се терете да су, у циљу стицања противправне имовинске користи, издавали дипломе Интернационалног универзитета у Горажду (ИУГ) о високом образовању са сва три циклуса студија већем броју особа на подручју БиХ, Италије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Либије, Турске и других земаља. Током истраге прикупљени су докази да су осумњичена Едина Брутус и други припадници групе проналазили лица заинтересована за стицање диплома или куповину истих, у потпуно незаконитом процесу, без одобрења надлежних органа у БиХ, Швицарској Конфедерацији и Италији, као и организовали наводну наставу на територију Швицарске и Италије за студенте из Италије“, појаснили су у саопштењу из Тужилаштва БиХ.

Како даље додају, након тога је под надзором Брутус Едине вршено ретрокативно уписивање података студената у матичне књиге, уношење података о упису на факултет, лажних података о положеним испитима, кривотворење потписа професора, сачињавање студентских досјеа купаца диплома и страних студената, након чега су декани и ректори потписивали увјерења о дипломирању и дипломе о стеченом степену високог образовања, посебно свјесни да ИУГ није имао дозволу за рад изван Босанко-подрињског кантона Горажде, а за које услуге односно дипломе су у већини случајева наплаћивали новчане износе у висини које би студенти иначе морали платити за званичне трошкове студирања.

"Они се сумњиче да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом прање новца прописана КЗ БиХ, те кривичним дјелима посебни случајеви кривотворења исправа, овјеравање неистинитог садржаја, превара, давање дара и других облика користи, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа и одузимање или уништење службеног печата или службених списа, злоупотребу службеног положаја или овлаштења из КЗ Ф БиХ“, наведено је у саопштењу.

СИПА блокирала рачуне за пет ухапшених у акцији

СИПА блокирала рачуне за пет ухапшених у акцији "Индекс"

Акција је проведена на подручју Горажда, Сарајева, Зенице, Травника и Коњица, под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, а у реализацији акције учествовали су полицијски службеници СИПА-е, у сарадњи са полицијским службеницима Федералне управе полиције, МУП-а КС, Зеничко-добојског кантона, Босанско-подрињског кантона, Средњобосанског кантона и Херцеговачко-неретванског кантона.

Из Тужилаштва додају да је током акције заплијењена значајна количина новца, већа количина документације, факултетске дипломе, досјеи студената, документација која се односи на финансијско пословање правних лица, печати, рачунари и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку. За пет физичких лица извршене су привремене обуставе трансакција у износу већем од 350.000 КМ.

Приједлог притвора упућен је Суду БиХ, гдје се очекује заказивање рочишта по приједлогу тужилаштва. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.